Jeugdboekenschrijfster Miep Diekmann (92) overleden

Jeugdboekenschrijfster Miep Diekmann is overleden, meldt haar uitgeverij. Diekman (92) stierf zondag in Scheveningen.

Jeugdboekenschrijfster Miep Diekmann is overleden.Beeld WPG Media

Diekmann produceerde circa zeventig kinder- en jeugdboeken, waarvoor ze vaak teruggreep op haar eigen jeugdjaren op de Antillen. Ze werd diverse keren bekroond. Voor De boten van Brakkeput (1956) kreeg ze al de Kinderboekenprijs (de latere Gouden Griffel).

Schreef ze aanvankelijk wat brave meisjesboeken, later nam ze onderwerpen als seksualiteit, discriminatie en politiek mee in haar boeken.

"Het werk van Miep Diekmann is van grote betekenis geweest voor het brede veld van de kinder- en jeugdliteratuur: baanbrekend in velerlei opzichten, krachtig anticiperend op turbulente maatschappelijke ontwikkelingen, en van een kwalitatief opmerkelijk niveau," aldus de uitgeverij.

"Met haar prikkelende ideeën over opvoeding in het algemeen en onderwijs in het bijzonder, het schrijven van boek- en filmbesprekingen, diverse journalistieke werkzaamheden en de introductie van auteurs vanachter het IJzeren Gordijn in Nederland, heeft Miep Diekmann het landschap van de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur grondig beïnvloed," zegt WPG Kindermedia verder.

In 1970 kreeg Diekmann de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur voor haar hele oeuvre. Verder verwierf ze de Nienke van Hichtumprijs voor 'Dan ben je nergens meer'' en een Gouden Griffel voor 'Wiele wiele stap'. De Duitse Jeugdliteratuurprijs kreeg ze voor 'En de groeten van Elio'.

'Verre eilanden' uit 2001 was een van haar laatste boeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden