Jeugd Zuidoost vecht veel, drinkt weinig

Stadsdeelbestuurder Muriel Dalgliesh. Foto Christiaan Krouwels Beeld
Stadsdeelbestuurder Muriel Dalgliesh. Foto Christiaan Krouwels

AMSTERDAM - Jongeren in Zuidoost raken sneller betrokken bij vechtpartijen dan die elders in Nederland. Maar ze drinken daarentegen weer minder alcohol.

Gisteren werd een onderzoek over wat jongeren in het stadsdeel beweegt, gepresenteerd aan stadsdeelbestuurder Muriel Dalgliesh.

Per wijk zijn enquêtes afgenomen bij jongeren tussen de twaalf en achttien jaar. Ook scholieren van groep acht van een aantal basisscholen en zogeheten jong volwassenen hebben een vragenlijst ingevuld. Door mee te doen, konden ze een spelcomputer winnen.

In totaal leverde het 1.120 reacties op, negentien procent van alle jongeren in Zuidoost. Uit de resultaten, die het onderzoeksbureau DSP-groep heeft vastgesteld, zal de stadsdeelraad vervolgens een top vijf van aanbevelingen maken.

Het ligt voor de hand dat wordt gekeken naar meer voorzieningen. De jeugd wil graag een voetbalveldje, plein of hangplek zien. Slechts één procent zegt gebruik te maken van jongerencentra.

Verder valt het op dat het percentage jongeren dat met meer dan twee onvaste partners seks had, aanzienlijk hoger ligt dan het landelijk gemiddelde: 51 procent tegenover 37 procent. In Bijlmer Centrum ligt het aantal op 63 procent.

Ook armoede is een terugkerend probleem. Het aantal gezinnen waar geen van beide ouders werkt, is in Bijlmer Centrum en Bijlmer Oost bijna drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde.

Volgens onderzoeker Lotte Loef is de informatie waardevol. ''Je kunt het niet met zekerheid zeggen dat de respondenten de waarheid spreken. Maar als iemand eenmaal besluit mee te doen, zal die niet snel liegen.''

Over twee maanden verschijnt nog een rapport over jongeren in Zuidoost, met de uitkomsten van een onderzoek van de Rekenkamer naar de effectiviteit van bestaande voorzieningen als jongerencentra. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden