Plus

Jeugd in Banne Buiksloot wordt verjaagd en verguisd

Bewoners uit De Banne worden geterroriseerd door hangjongeren. Hoe kijken de jongeren uit de buurt zelf naar de overlast? 'We mogen nergens staan en moeten ons ID laten zien.'

Ton Damen en Hanneloes Pen
Ruiten ingegooid bij woning in de Lichterstraat Beeld Amaury Miller
Ruiten ingegooid bij woning in de LichterstraatBeeld Amaury Miller

Een groepje jongens van een jaar of tien zit te kaarten in een hoek van Huis van de Wijk in de door hangjongeren geteisterde Banne Buik­sloot. Ze houden zich vrij rustig totdat een van hen begint te schreeuwen. "Jij bent de grootste debiel die ik ken," gilt hij naar een jongen tegenover hem aan de tafel. Het geschreeuw houdt aan. Een medewerker van het buurthuis komt op de jongens af. Als ze zich niet gedeisd houden, vliegen ze eruit.

Er komen vier oudere jongens, van veertien tot zestien jaar oud binnen. Ze lopen op het tafeltje af en geven de kleinere jongens stuk voor stuk een box. Een van hen aait een jongetje over zijn hoofd. Het viertal neemt plaats achter in het buurthuis. Het is de enige plek waar ze terecht kunnen.

Roekeloos
Sofyan Mbarki, PvdA-gemeenteraadslid, die al weken contact zoekt met overlastplegers en eerder op de dag een jongen uit de harde kern aansprak, schuift bij hen aan tafel. Hij wil weten wat zij van de overlast vinden.

Het viertal kent de jongens die de overlast veroorzaken. Zelf zijn het ook geen lieverdjes, maar dat soort acties halen ze niet uit. "Die jongens zijn roekeloos. Denken nergens over na," zegt Anass met het T-shirt 'Amsterdam Noord. Van de bodem naar de grond, Banne Cité'.

Zelfbedrukt T-shirt met geuzennaam van Bannejeugd Beeld Sofyan Mbarki
Zelfbedrukt T-shirt met geuzennaam van BannejeugdBeeld Sofyan Mbarki

Yassin: "Als bewoners kut-Marokkanen zeggen, vragen ze erom. Dan kun je dat soort dingen verwachten." Anass knikt: "En als bewoners worden uitgedaagd en doordraaien, kan iemand wel eens een pistool trekken." Een keer zullen ze de verkeerde bewoners tegenkomen.

Boetes
De vier jongens hangen ook op straat. "Waar moeten we anders heen? Hier gaat het vroeg dicht. Maar we worden overal weggestuurd door bewoners. Of de politie vraagt weer naar je identiteitsbewijs. Ik heb hem altijd bij me en laat hem zien. Geen probleem, maar ze doen dit continu," zegt Anass. Het aantal verboden plekken groeit, zegt hij. Op hun vroegere plek, het 'Loeloebos', mogen ze niet meer komen.

Anass heeft al diverse boetes gekregen omdat hij zich in een gebied ophield waar een APV geldt en niet samengeschoold mag worden. "Maar ik stond daar niet eens. Tegenstribbelen had geen zin. Ik heb niet betaald. De boete is nu opgelopen tot 250 euro. Ik heb nu bezwaar aangetekend."

Yassin heeft ook een verhaal. Hij stond op een vriend te wachten en een bewoner vroeg hem weg te gaan voor zijn woning. De politie kwam eraan en hij moest mee omdat hij verdacht werd van woninginbraak. "Ik stond wel om me heen te kijken maar natuurlijk niet om in te breken. Ik ben veertien!"

Extra agenten
Dat De Banne het gesprek van de dag is, begrijpt hij niet. "Dat doen de media. Laatst kwam PowNews. Ze vroegen of ze mochten filmen. Een van ons stond op en toen gingen ze snel weg. Later zagen we het terug op tv. Wat een onzin werd er verteld."

"Vroeger was het hier veel erger," zeggen de jongens. Toen werd er ingebroken. Wat nu gebeurt, komt volgens hen door verveling.

De politie heeft extra mensen ingezet, maar het is juist die versterking waar de jongens weinig van moeten hebben. "Agent Maurits is aardig. Die kent ons. Maar er komen nu ook agenten uit de stad die niets anders doen dan boetes uitdelen en ons wegsturen."

Hassan vertelt dat hij ook boetes heeft gekregen. Maar hij heeft meer op zijn kerfstok. "Nee, dat ga ik niet zeggen."

Geuzennaam
In De Banne zijn verschillende groepen jongeren. De zware criminelen kennen ze niet echt. "Die zie je nooit. Die houden zich onzichtbaar," zegt Mohammed.

Woning aan de Tjalkstraat bekogeld met eieren Beeld Amaury Miller
Woning aan de Tjalkstraat bekogeld met eierenBeeld Amaury Miller

De groep daaronder, de 'roekelozen', slaapt overdag en opereert later en 's nachts. Mohammed: "Wij zitten nog op school, zij niet."

"Wij hebben ook weleens last van die andere jongens. Tijdens een voetbalpartijtje schieten ze de bal weg. Maar als je in de shit zit, komen ze je helpen. Als wij ruzie hebben met Tuindorp, zijn ze loyaal aan ons."

Mbarki hoort de verhalen aan, stelt vragen en merkt dan het T-shirt op van Anass met Banne Cité, de geuzennaam van de overlastplegers. "De politie verbiedt me het aan te trekken," zegt Anass.

Het is tijd. De jongens stappen op. Mbarki: "Het is fijn dat journalisten hún verhaal eens aanhoren. Dat komt niet vaak voor. "

De namen van de jongens zijn gefingeerd.

Brandstichting op balkon van een woning in de Tjalkstraat Beeld Amaury Miller
Brandstichting op balkon van een woning in de TjalkstraatBeeld Amaury Miller

Politieversterking
Een deel van De Banne wordt sinds 2009 geteisterd door overwegend Marokkaanse hangjongeren. De afgelopen weken werden auto's vernield, ruiten ingegooid en huizen bekogeld met eieren of in brand gestoken. Bewoners worden geïntimideerd en bedreigd door jongeren die tot diep in de nacht op straat hangen en lawaai maken. Een bewoner moest verhuizen omdat hij iets zei van de overlast en hen had uitgescholden. De kleding aan zijn waslijn werd overgoten met benzine en in brand gestoken door jongens met bivakmutsen.

Volgens de politie, die tien extra agenten in de wijk heeft ingezet, gaat het om 44 hangjongeren die zich dreigen te ontwikkelen tot criminele bendes. Enkelen behoren tot de Top-600.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden