PlusMijn Amsterdam

Jet Bussemaker: 'Ik houd van het beetje wilde Rembrandtpark'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Jet Bussemaker, voormalig onderwijsminister (PvdA) en nu hoogleraar.

Josien Wolthuizen
Jet Bussemaker Beeld Tammy van Nerum
Jet BussemakerBeeld Tammy van Nerum

Eerste keer in Amsterdam
"Dat was toen ik als klein meisje bij mijn tante ging logeren. Ze woonde met haar vriendin in de Spuistraat boven bakkerij Egstorf, een jugendstilpand met van die indrukwekkende ronde ramen. Daar kon ik de hele dag in staan om naar de mensen op straat te kijken."

Mijn buurt
"De Baarsjes. Daar woon ik alweer een tijdje. Een ontzettend leuke, gemêleerde buurt waar iedereen prettig samenwoont. Je hebt er een Marokkaanse groentewinkel om de hoek, maar ook een Franse kaaswinkel ertegenover."

Fijnste winkel
"Op de Postjesweg zit een fijne cadeau­winkel: Milagros Mundo.
Het is voor de buurt een atypische winkel, daarom vind ik het juist leuk. Ze hebben veel spulletjes; kleding, sieraden - dat soort dingen. Als ik een cadeautje zoek voor iemand, vind ik er altijd wel iets."

Spuistraat 274 Beeld Tammy van Nerum
Spuistraat 274Beeld Tammy van Nerum
Milgaros Mundo Beeld Tammy van Nerum
Milgaros MundoBeeld Tammy van Nerum

Park
"Ik woon tussen het Vondelpark en het Rembrandtpark. Ze zijn allebei mijn favoriet, maar vooral het Rembrandtpark wordt steeds mooier. Het is een beetje wild en er zijn stukjes waar het niet zo druk is. Wat ik ook leuk vind: de schooltuinen daar. Toen mijn dochter nog op de basisschool zat, ben ik er weleens met haar klas geweest."

Monument
"Het Slavernijmonument in het Oosterpark is heel belangrijk. Ik heb daar drie jaar geleden als minister mogen spreken tijdens de slavernijherdenking. Daar heb ik ook verteld over mijn man, die een nazaat is van een slaaf. Slavernij is een verhaal van ons allemaal, ik vind het heel belangrijk dat uit te dragen."

Wil niet dood gevonden worden
"Er zijn maar weinig plekken in Amsterdam waar ik dat nog over zou zeggen. Toen ik bijna 40 jaar geleden in de stad kwam wonen, was het op veel plekken een gribusbende met verkrotte panden en straten waar je nauwelijks doorheen durfde te lopen. Nu heb ik dat gevoel eigenlijk nergens meer."

Het Slavernijmonument Oosterpark Beeld Tammy van Nerum
Het Slavernijmonument OosterparkBeeld Tammy van Nerum

Geheim adresje
"Dat moet je natuurlijk nooit verklappen, haha. Ik vind De huiskamer van Rembrandt op de Orteliuskade heel fijn. Dat is een verstopt cafeetje waar je heerlijk kunt ontbijten, lunchen en dineren. Het is letterlijk een huiskamer voor de buurt."

Mooiste herinnering
"In 2008 mocht ik tijdens de Nationale Herdenking op de Dam spreken na de twee minuten stilte. Mijn speech ging over hoe de oorlog van mijn vader en grootvader in voormalig Nederlands-Indië ook mijn oorlog is geworden. Het was een heel bijzonder moment dat ik in mijn eigen stad op het grote plein de Dam mijn persoonlijke verhaal mocht vertellen."

Met pek en veren de stad uit
"Ik ben niet de enige die dat vindt, maar de bierfiets is het ergste wat er is. Dat jezelf vermaken inhoudt dat je zo veel mogelijk drinkt, en dan nog het gebral dat erbij hoort. En dat ook nog op de openbare weg. Het straalt totale onverschilligheid uit naar andere weggebruikers. Echt alles is er verkeerd aan."

De stad ontvluchten
"Ik heb een paar jaar geleden een sportfiets gekocht en ga vaak richting Halfweg, naar het Twiske en naar het Amsterdamse Bos. Het is fantastisch om te zien hoe snel je Amsterdam uit bent."

Mooi van lelijkheid
"Het gebouw aan het eind van de Overtoom waarin mijn sportschool David Lloyd zit. Toen ik nog minister was, moest ik een monumentenstatus toekennen aan bepaalde gebouwen uit de jaren zestig. Tot mijn grote verrassing wees ik toen mijn eigen sportclub aan als monument. In eerste instantie dacht ik: wat een lelijk betonnen gebouw. Maar juist die betonnen constructie maakt het bijzonder."

Kerk
"De Zuiderkerk is prachtig, maar wat ik vooral leuk vind, is wanneer kerken een nieuwe bestemming krijgen. Bij het Mercatorplein zit een enorm speelparadijs in een gerestaureerde monumentale kerk. Het is knalroze, dus het contrast met de vorige bestemming is enorm."

Speciaalzaak
"Mijn groenteman Mohammed van Toubkal, op de Postjesweg. Altijd vrolijk en in voor een praatje. En als je iets wilt hebben en hij heeft het niet, bestelt hij het voor je."

Overtoom 557 Beeld Tammy van Nerum
Overtoom 557Beeld Tammy van Nerum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden