Plus

Jessica Silversmith: 'Krenkende opmerkingen lijken normaal geworden'

Met een indrukwekkende noodkreet heeft Jessica Silversmith gisteren afscheid genomen als directeur van het Amsterdamse Meldpunt Discriminatie. 'Krenkende opmerkingen lijken normaal geworden.'

Patrick Meershoek
Jessica Silversmith (l) met haar opvolger Lucienne Gena Beeld Dingena Mol
Jessica Silversmith (l) met haar opvolger Lucienne GenaBeeld Dingena Mol

"Amsterdammers komen niet meer voor elkaar op zoals vroeger. Krenkende en diskwalificerende opmerkingen over uiterlijk en afkomst worden ook in de hoofdstad zo langzamerhand als normaal ervaren: alles moet immers gezegd kunnen worden."

Met een noodkreet over de toenemende verharding zwaaide Jessica Silversmith gisteren af als directeur van het Amsterdamse Meldpunt Discriminatie. "Het is een landelijke ontwikkeling die ook in de stad te zien is: de afstand tussen de bevolkingsgroepen wordt groter."

Persoonlijk hinder
Silversmith verwees naar de klachten die het meldpunt heeft ontvangen over Geert Wilders en Zwarte Piet. "We kregen veel klachten binnen van donkere mensen die daar persoonlijk hinder van zeiden te ondervinden, maar ook van witte expats met een Engelse of Amerikaanse achtergrond."

Van de echte Amsterdammers, zoals Silversmith hen noemt, liet slechts een enkeling van zich horen. Daarmee lijkt een typische Amsterdamse karaktertrek van betrokkenheid en bemoeizucht verdampt. "Jammer," vindt de scheidend directeur. "We moeten het hier toch echt samen zien te rooien."

Silversmith was bijna twintig jaar geleden de oprichter van het Amsterdamse Meldpunt Discriminatie. Ze heeft daarna zo'n twintigduizend klachten aan zich zien voorbijtrekken. De meeste klachten hadden betrekking op discriminatie op basis van huidskleur en geaardheid.

Erkenning
De directeur was eerder werkzaam voor een vergelijkbare organisatie in Den Haag. Ze was de eerste die overging op het registreren van klachten, zodat trends in de cijfers konden worden waargenomen. Het leeuwendeel van de klachten leidt niet tot vervolging, en dat irriteert Silversmith.

"Landelijk worden elk jaar ongeveer tweehonderd discriminatieklachten in behandeling genomen. Dat is verschrikkelijk weinig. In de meeste gevallen moeten wij volstaan met het opnemen van de klacht. Dat wordt vaak wel ervaren als iets van erkenning."

In de afgelopen twintig jaar heeft de directeur naar eigen zeggen hard moeten knokken voor erkenning van de politiek. "Het klinkt wrang, maar pas na de moord op Theo van Gogh in 2004 kwam daar verandering in. Het stadsbestuur vreesde voor de oplopende spanningen in de stad en zag het nut van ons meldpunt. Sindsdien worden we serieus genomen en werken we goed samen met politie en justitie."

Andreaspenning
Locoburgemeester Simone Kukenheim, die ook aanwezig was bij het afscheid, prees Jessica Silversmith in haar toespraak als bewaarder van de verdraagzaamheid, een eigenschap die volgens de wethouder al eeuwenlang in het dna van de stad verankerd is.

"Het meldpunt is een sieraad voor Amsterdam en van onuitwisbare betekenis, of het nu gaat om zijn inzet voor een transparant deurbeleid van discotheken, de positie van mensen met een beperking of Amsterdammers die de islam aanhangen."

Silversmith - die met pensioen gaat - kreeg uit handen van de wethouder de Andreaspenning, een onderscheiding voor mensen die een uitzonderlijke bijdrage aan de stad hebben geleverd. Het meldpunt heeft inmiddels een nieuwe directeur gevonden in de persoon van Lucienne Gena. Gena is criminologe en was eerder werkzaam als beleidsadviseur op het terrein van de integratie.

Lees ook: Andreaspenning voor Jessica Silversmith

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden