PlusTen Slotte

Jessica Silversmith (1951-2017) was bewaarder van de verdraagzaamheid

Iedereen, maar dan ook iedereen die een klacht indiende bij het Amsterdamse Meldpunt Discriminatie, kreeg in elk geval een gesprek met directeur Jessica Silversmith.

Patrick Meershoek
Jessica Silversmith bij haar afscheid, december 2016 Beeld Dingena Mol
Jessica Silversmith bij haar afscheid, december 2016Beeld Dingena Mol

Het merendeel van de klachten promoveerde nooit tot een zaak, maar het minste wat zij kon en wilde bieden, was een luisterend oor.

De mensen moesten in elk geval gehóórd worden, was de leidraad van Silversmith in haar werk - werk dat feitelijk een levenstaak was. In de dertig jaar dat zij werkzaam was voor de meldpunten in Den Haag en Amsterdam zag zij tienduizenden klachten voorbijkomen van mensen die te maken hadden gehad met discriminatie of racisme.

Andreaspenning
De zaterdag onverwacht op 65-jarige leeftijd overleden Silversmith nam alle klachten serieus. Bij haar afscheid in december van het Amsterdamse Meldpunt dat zij twintig jaar eerder had opgericht, prees wethouder Simone Kukenheim Silversmith als bewaarder van de verdraagzaamheid.

Voor haar inspanningen ontving zij bij die gelegenheid ook de Andreaspenning van de gemeente.

Die waardering van de politiek was aanvankelijk geen vanzelfsprekendheid. Het meldpunt was ook door bestuurders lange tijd voor kennis­geving aangenomen.

Na de moord op Theo van Gogh in 2004 was dat eigenlijk pas veranderd, vertelde Silversmith in een afscheidsinterview in deze krant, en kon er een goede samenwerking met bestuur, politie en justitie ontstaan.

Trends
De autoriteiten onderkenden dat de klachten die binnenkomen bij het meldpunt ook veel zeggen over de sfeer in de stad. Of het nu ging over de discriminatie van jongeren met een niet-Nederlandse naam op de arbeidsmarkt, het deurbeleid van discotheken of scheldpartijen op straat tegen homo's: het meldpunt bracht de trends nauwgezet in kaart.

De afgelopen jaren kwam daar de verontwaardiging bij over gepeperde uitspraken in het politieke of publieke debat. De uitingen van PVV-leider Geert Wilders over de islam waren doorgaans goed voor een kleine piek in het aantal meldingen, maar ook de kwetsende uitingen op internet aan het adres van kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons leidden tot een stroom klachten.

Silversmith, fanatiek voorstander van geweldloosheid in woord en daad, begreep helemaal niets van die verbale volkswoede, en maakte zich zorgen over het gemak waarmee krenkende en discriminerende opmerkingen via de sociale media worden uitgezonden en ook in toenemende mate door een groot publiek als normaal worden aanvaard.

De uitvaart van Jessica Silversmith is dinsdag op de begraafplaats Westduin in haar woonplaats Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden