Plus

Jerseyroute levert Shell veel geld op

Olieconcern Shell heeft in 2018 naar schatting 890 miljoen euro aan dividend­belasting bespaard, dankzij een oude afspraak met de Belastingdienst.

De raffinaderij van Shell in Pernis. Beeld Remko de Waal
De raffinaderij van Shell in Pernis.Beeld Remko de Waal

Dat heeft de Stichting onderzoek multinationale ondernemingen (Somo) berekend op basis van het vorig jaar door Shell uitgekeerde dividend. De deal met de Belastingdienst heeft het olieconcern de afgelopen jaren in totaal ongeveer 8 miljard euro aan besparingen opgeleverd, stelt Somo.

De afspraak tussen Shell en de Belastingdienst stamt uit 2004, toen Koninklijke Olie uit Nederland en het Britse Shell Transport and Trading fuseerden tot het huidige Shell. De Belastingdienst stond destijds toe dat Shell aan de voormalige Britse aandeelhouders dividend zou uitkeren via een trust in Jersey, dat te boek staat als belastingparadijs, om zo de Nederlandse dividendbelasting te ontwijken.

Vorig jaar concludeerde hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek van de Universiteit van Amsterdam dat die afspraak waarschijnlijk in strijd is met de Wet op de dividendbelasting. Sindsdien zijn er diverse debatten over gevoerd in de Tweede Kamer, maar de afspraak is, voor zover bekend, in stand gehouden.

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie, maar dat heeft vooralsnog niet geleid tot een officieel onderzoek door Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging. Wel meldde Tang onlangs dat de commissie informatie heeft opgevraagd bij het ministerie van Financiën over de afspraak met Shell.

Geen einddatum
Shell keerde in 2018 zo'n 13 miljard euro aan dividend uit, waarmee het bedrijf opnieuw de grootste dividendbetaler ter wereld is. Ongeveer 6 miljard daarvan werd uitgekeerd op aandelen die zijn vrijgesteld van dividendbelasting. Had het olieconcern daar wel belasting over moeten afdragen, dan had dat de schatkist 890 miljoen euro opgeleverd, stelt Somo op basis van het geldende tarief van 15 procent voor de dividendbelasting.

Vorig jaar werd duidelijk dat de afspraak tussen de fiscus en Shell waarschijnlijk geen einddatum kent.

Dat is uitzonderlijk, omdat volgens staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën in het algemeen een termijn van vier of vijf jaar wordt opgenomen in afspraken. Zolang de wet niet wijzigt en Shell zich aan de voorwaarden houdt, kan het bedrijf dus doorgaan met het ontwijken van de dividendbelasting.

Lobby mislukt
Als Shell de komende jaren evenveel dividend blijft uitkeren als in 2018, zou de schatkist de komende tien jaar nog eens zo'n 5,8 miljard euro mislopen, becijfert Somo. En als het dividend net zo snel blijft stijgen als de afgelopen jaren, lopen die gemiste belastinginkomsten de komende tien jaar op tot 14,8 miljard euro.

Shell heeft jarenlang gelobbyd voor afschaffing van de dividendbelasting, zodat het bedrijf de verschillende typen aandelen die het heeft uitgegeven, kan samenvoegen. Die lobby mislukte vorig jaar, toen Unilever bekendmaakte het hoofdkantoor ondanks eerdere voornemens toch niet naar Rotterdam te verhuizen. Het kabinet besloot daarop de dividendbelasting alsnog in stand te houden.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over veranderingen in de manier waarop de Belastingdienst afspraken maakt met bedrijven. Snel wil dit soort afspraken niet langer toestaan als het enige doel van bedrijven is belasting te ontwijken. Ook zal er voortaan een samenvatting van de afspraken worden gepubliceerd. Dat geldt echter alleen voor nieuwe afspraken, niet voor oude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden