Column

Jeroen... Willems? De mooiste en knapste acteur van Nederland?

Vlak voordat ik mijn radio-uitzending moest beginnen, hoorde ik het nieuws dat Jeroen Willems was overleden. Ik voelde een schok door mijn lichaam gaan. Hij? Jeroen? Onze Jeroen?

Wanneer had ik hem voor het laatst gezien? Toch alweer een paar maanden geleden: op de Uitmarkt, waar hij zong met Holland Symfonia. Daar wilde ik met mijn telefoontje nog een foto van hem en mij maken, maar het was zulk rotweer dat ik ervan afzag, en hij zei ook dat hij zich wat grieperig voelde.

Toen ik van z'n dood hoorde, belde ik snel een gezamenlijke kennis op.

Precies dezelfde reactie. 'Je bedoelt Jeroen... Willems? De mooiste en knapste acteur van Nederland?'

Ja, die.

Jeroen moet hier in de buurt hebben gewoond, want we zagen hem in café Wildschut, Martinot of Keijzer. Dan riepen we 'Koffie!' en dan kwam hij even langs. Hij vertelde waar hij mee bezig was. Hij werkte keihard, maar had ook last van liefdesverdriet, zei hij. Daar spraken we dan over. Wat helpt tegen liefdesverdriet? Ja, drank, en werk.

Mijn vriend kende hem beter dan ik. Maar ik raakte altijd door hem gefascineerd.

Hij zong Brel, maar leefde hij ook als Brel?

Dachten wij wel. Want hij kwam vaak uit Duitsland of was aan het repeteren voor iets in België. Werken, werken, werken. Als artiest betekent dat dat je succesvol bent. Hoe hield hij dat vol? We spraken over acteren, over rollen. Niet dat hij erg spraakzaam was. Hij genoot van de grappen en grollen.

Ik herinner me nog dat we het hadden over de sportschool die hij bezocht. Ja, logisch dat je dan zo'n goed figuur houdt.

Goddank ben ik nog naar een voorstelling geweest waar hij Brel zong. Een belevenis. In mijn herinnering was het vorige week, maar het zal misschien wel twee jaar geleden zijn geweest. Terwijl hij zong, vroeg ik me af: wat fascineert hem in Brel? Bekijkt hij Brel als acteur, of is er meer dat hem bindt aan Brel? Dat wilde ik hem vragen als ik hem zou spreken.

Maar zoiets vraag je niet in je vrije tijd. Als ik hem voor de radio zou interviewen, zou ik het hem vragen.

Dat kan nu niet meer.

Wat een geweldige acteur was hij, en wat een prachtige man.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden