Jeroen Dijsselbloem (PvdA) verlaat Tweede Kamer

Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verlaat de politiek. Hij stopt op 25 oktober, rond de dag dat het nieuwe kabinet aantreedt, als PvdA-Kamerlid. 

Hanneke Keultjes en Laurens Kok
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat bevestigt de partij. De oud-gedeputeerde uit Groningen, William Moorlag, zal hem opvolgen in de Tweede Kamer.

Mogelijk ambieert Dijsselbloem, die als eurogroepvoorzitter ook in het buitenland ­bekendheid geniet, in de toekomst een internationale functie.

In een brief aan Kamervoorzitter en partijgenoot Khadija Arib stelt Dijsselbloem dat de verkiezingsuitslag op 15 maart zijn vertrek heeft bepaald. Bij de verkiezingen duikelde de PvdA van 38 in 2012 naar 9 zetels.

'Vuurkracht'
'Mijn partij moet verder en heeft daarvoor negen kanonnen nodig. Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, de vuurkracht niet heb.'

De PvdA brengt nu Moorlag in stelling om Dijsselbloem op te volgen. Als 'eerste wachtkamerlid' - 'er kan altijd iemand uitvallen door ziekte of zwangerschap', stelde een woordvoerder destijds - was hij eind van de zomer al bij de fractiedag aanwezig.

De beslissing van Dijsselbloem is opvallend. Eind vorig jaar eiste de huidig demissionair minister van ­Financiën nog een hogere plek op de PvdA-kieslijst. De kandidatencommissie had hem plek 5 toebedeeld, na zijn protest werd dat plek 3.

Dijsselbloem, van huis uit landbouweconoom, was tussen 2000 en 2012 al lid van de Tweede Kamer. In het kabinet-Rutte II werd hij vervolgens minister van Financiën om er in 2013 een onbetaalde bijbaan bij te krijgen: voorzitter van de eurogroep, het overleg van de ministers van ­Financiën van de eurolanden. In die rol vergaarde hij bekendheid over de grenzen, bijvoorbeeld door zijn optreden in de Griekse schuldencrisis.

Europgroep
Maandag werd bekend dat Dijsselbloem unanieme steun krijgt om zijn termijn als eurogroepvoorzitter tot 13 januari af te maken - ook als hij ­minister-af is.

Hij ziet tot die datum af van wachtgeld, meldt zijn woordvoerder. Omdat het voorzitterschap een onbezoldigde functie is, wordt wel gekeken of er in Europees verband een soort onkostenvergoeding geregeld kan worden.

Het is in Brussel een ongeschreven regel dat alleen een minister van Financiën Eurogroepvoorzitter kan zijn. In december wordt een nieuwe voorzitter gekozen. Dijsselbloem is daarvoor volgens zijn woordvoerder geen kandidaat.

PvdA-leider Lodewijk Asscher, die zijn collega-minister als fractie­genoot hoopte te krijgen, noemt het 'een enorm gemis' dat Dijsselbloem 'de Nederlandse politiek verlaat'. "De combinatie van passie voor sociaaldemocratie, ijzeren werkdiscipline en droge humor maken Jeroen geliefd binnen en buiten de partij."

Dijsselbloem voelt zich bezwaard

Jeroen Dijsselbloem voelt zich bezwaard naar de PvdA-kiezers die op hem stemden, nu hij verrassend zijn vertrek uit de politiek heeft aangekondigd. Hij kreeg bij de verkiezingen in maart ruim 51.000 stemmen.

"Ik voel me daar oprecht bezwaard over. Het spijt me zeer. Ik neem dat ook helemaal niet licht. Ik weet dat deze mensen bewust op mij hebben gestemd'', zei Dijsselbloem woensdag in een toelichting. (anp)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden