Jensen eet bitterbal met Amerikaanse ambassadeur en praat over coronavirus

De ambassadeur van de Verenigde Staten at dinsdag een bitterbal met presentator Robert Jensen, en besprak hoe de media verslag doen van de coronacrisis. Opmerkelijk, aangezien juist Jensen de meest luide stem is in het steeds groter wordende kamp van de complotdenkers.

Een oude foto van presentator Robert Jensen (r) en Pete Hoekstra (ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland) in 2018. Beeld ANP Kippa
Een oude foto van presentator Robert Jensen (r) en Pete Hoekstra (ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland) in 2018.Beeld ANP Kippa

Terwijl Donald Trump al dagen een niet-aflatende stroom aan woeste tweets uitspuugt, ging in Nederland dinsdagmiddag de meeste aandacht uit naar een Twitterbericht van de ambassadeur van de Verenigde Staten, Pete Hoekstra. ‘Kreeg de gelegenheid om bij te praten met Robert Jensen en te horen hoe hij denkt over Covid-19, China en hoe de media er beter verslag van kunnen doen. We zijn het er over eens dat het #tijdvoorwaarheid is,’ twitterde Hoekstra, met een foto erbij van hemzelf en Jensen, samen aan de bitterballen.

Dat Hoekstra uitgerekend met Jensen van gedachten wisselt over de waarheid rond het coronavirus is opmerkelijk, zo niet bizar te noemen. Jensen, voormalig radio-dj en televisiepresentator, heeft sinds een jaar een eigen YouTube-kanaal waar hij een paar keer per week lange tirades afsteekt tegen van alles en nog wat, maar de laatste maanden vooral tegen het beleid van het kabinet om het coronavirus in te dammen. Daarbij verspreidt hij de meest wilde complottheorieën over de herkomst van het virus, beweert hij dat er nauwelijks mensen aan overlijden en roept hij op om in protest te komen tegen de lockdown. Hij verkoopt ook t-shirts met het opschrift ‘Stop de lockdown’.

Complottheorieën

De video’s, die vaak een half uur duren, worden door veel mensen bekeken, sommige vaker dan 200.000 keer. Daarmee is Jensen een belangrijke stem in het steeds verder uitdijende kamp van mensen die denkt dat het coronavirus een duister complot is waarin China een onduidelijke sinistere rol speelt. Die theorie wordt gevoed door Trump, en ook door Hoekstra, die de hashtag #tijdvoorwaarheid de afgelopen weken wel vaker gebruikte als hij twitterde over corona.

Met de waarheid heeft Hoekstra zelf ook een ingewikkelde verstandhouding: toen hij aantrad ontkende hij glashard dat hij ooit beweerde dat in Nederland ‘politici verbrand worden’, en beschuldigde hij een journalist van Nieuwsuur van het verspreiden van ‘nepnieuws’. Toen hij geconfronteerd werd met beelden waarop hij die uitspraken wel deed, bood hij zijn excuses aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden