Jemen zegt aanval al-Qaeda te hebben verijdeld

Jemenitische veiligheidsdiensten zeggen plannen van al-Qaeda om de olie- en gasexportfaciliteiten aan te vallen te hebben gedwarsboomd. De terreurorganisatie zou ook een provinciehoofdstad in het oosten hebben willen innemen. Dat meldt een woordvoerder van de Jemenitische regering tegenover persbureau Reuters.

Een Jemenitische agent inspecteert een auto voor het vliegveld van Sanaa Beeld afp
Een Jemenitische agent inspecteert een auto voor het vliegveld van SanaaBeeld afp

De adviseur van de Jemenitische premier Mohammed Salem Basindwa zegt dat tientallen al-Qaeda-strijders zich in Jemenitisch legeruniform zouden hebben vermomd. Volgens de New York Times zouden zij de oliefaciliteit van Mina al-Dhaba hebben willen bestormen en de buitenlandse werknemers willen vermoorden. Hoe de terreuractie is verijdeld, is niet bekendgemaakt.

Volgens de BBC waren de al-Qaeda-strijders van plan oliepijpleidingen op te blazen en om steden als Mukala en Bawzeer in te nemen om de olie-export te saboteren.

De geplande aanval is mogelijk een wraakactie op de dodelijke drone-aanval van de VS op de voormalig nummer twee van al-Qaeda, Saeed al-Shihri. Dat meldden regeringsfunctionarissen tegenover persbureau AP.

Terreurdreiging
Maandag maakte de Amerikaanse inlichtingendiensten bekend dat ze communicatie hebben onderschept tussen de hoogste leider van al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, en de leider van de Arabische afdeling van de terreurorganisatie die in Jemen is gevestigd. Het zou gaan om 'elektronische communicatie' waarin al-Zawahiri opdracht gaf tot een aanval op korte termijn

Waar die aanval zou moeten plaatsvinden vermeldden de berichten echter niet. Voor de Amerikaanse regering was de dreiging reden om 22 ambassades en consulaten in islamitische landen tijdelijk te sluiten en het publiek te waarschuwen. Ook de Nederlandse en andere ambassades van westerse landen in Jemen gingen uit voorzorg dicht.

Sceptici zoals privacy-denktank EPIC zetten hun vraagtekens bij de timing. Ze schilderen de dreiging af als een poging om de omstreden afluisterprogramma's van de geheime dienst NSA te rechtvaardigen. Het Witte Huis stelde in een reactie echter de twee kwesties 'niet met elkaar te willen vermengen'.

In Sanaa, de hoofdstad van Jemen, zijn zware veiligheidsmaatregelen getroffen. Honderden gepantserde militaire voertuigen bewaken het presidentieel paleis, westerse ambassades en andere gebouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden