Jemen krijgt eenheid tegen terrorisme

LONDEN/WASHINGTON - De Amerikaanse en Britse regeringen gaan de strijd tegen terrorisme in Jemen opvoeren. Londen en Washington zijn zondag onder meer overeengekomen om een Jemenitische politie-eenheid op te leiden, die zich bezig moet gaan houden met het bestrijden van terrorisme.

Dat maakte het kantoor van de Britse premier Gordon Brown bekend. De Amerikaanse generaal David Petraeus liet zaterdag na een bezoek aan Jemen weten dat Washington het jaarlijkse budget van 70 miljoen dollar voor hulp aan Sanaa zal verdubbelen. Met dat geld moet de politie-eenheid worden opgericht en de kustwacht versterkt.

De roep om meer actie in Jemen is versterkt, sinds een in Jemen getrainde Nigeriaan een mislukte aanslag uitvoerde op een Amerikaanse passagiersvliegtuig. De man zou opgeleid zijn door de terreurbeweging al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP), dat Jemen als uitvalsbasis gebruikt.

Somalië

De Jemenitische overheid vecht al jaren tegen terroristische groeperingen, maar heeft niet voldoende middelen om de strijd te winnen. Af en toe bombardeert het leger bolwerken van AQAP, waardoor een aantal strijders de dood vindt. Critici stellen dat de VS die aanvallen al steunt, omdat Jemen niet in staat zou zijn bombardementen zonder hulp uit te voeren.

De Amerikaanse president Barack Obama en Brown willen verder dat het terrorisme in Somalië ook harder wordt aangepakt. Vooral al-Shabaab, de terreurbeweging die achter de mislukte aanslag op de tekenaar van de omstreden Mohammed-cartoons zat, heeft in Somalië veel macht. Deze beweging zou banden hebben met al-Qaeda.

Obama en Brown zeiden initiatieven om meer VN-vredessoldaten naar Somalië te sturen te zullen steunen. Ook moet de EU de problemen met Jemen en Somalië de komende tijd hoog op de agenda zetten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden