'Jellinek Curaçao zal veel toeristen trekken'

DEN HAAG - De nieuwe afkickkliniek van Jellinek op Curaçao gaat niet ten koste van de Antillen. Integendeel, de kliniek zal 'een nieuwe toeristenstroom aanboren'. Althans, dat verwacht staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken van het CDA.

'In het kielzog van verslaafden die voor langere tijd op het eiland verblijven, komen vaak familieleden, gezinsleden en kennissen naar Curaçao die gebruik zullen maken van de reguliere toeristenindustrie,' schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Ook zal de nieuwe verslavingskliniek zorgen voor meer kennis over verslaving op Curaçao en meer werkgelegenheid. Het personeel zal voor ten minste zestig procent bestaan uit Antillianen, zo is afgesproken met Jellinek.

Bijleveld antwoordt dat op vragen van de PvdA-Kamerleden John Leerdam en Lea Bouwmeester. Die waren bezorgd omdat de kliniek zes ton krijgt uit een fonds dat bestemd is voor de Antillen, het Programma Samenwerking Nederlandse Antillen.

En dat terwijl de Amsterdamse instelling voor verslavingszorg in Het Parool liet optekenen dat de kliniek bij uitstek geschikt is voor 'artsen, advocaten of mensen uit de entertainmentsector die niet willen dat hun verslaving bekend wordt.' Rijke Nederlanders, dus.

Maar volgens Bijleveld is de kliniek toegankelijk voor iedereen, 'inclusief inwoners van de Antillen zelf'. Ze erkent wel dat lokale verslaafden niet de doelgroep zijn van de kliniek. Of zoals de PvdA-Kamerleden opmerken: Een behandeling van 600 euro per dag kunnen niet veel Antillianen zich veroorloven.

De kliniek op Curaçao gaat in januari open. Anoniem en 'onder het mom van een vakantie' kunnen mensen daar in enkele weken afkicken. De kliniek wordt gevestigd in Westpunt aan de Caribische Zee, in een accommodatie met 24 kamers, die te vergelijken is met een vijfsterrenhotel. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden