Jean-Marie Le Pen vindt dochter 'burgerlijk' en 'deel van de elite'

De voormalig partijleider van het extreemrechtse Front National, Jean-Marie Le Pen, beschrijft de huidige leider, zijn dochter Marine, als 'burgerlijk' en 'elitair'. Le Pen deed zijn uitspraken in een interview met de Engelse krant The Times dat vandaag gepubliceerd werd.

Elise Kuit
Jean-Marie Le Pen met dochter Marine. Beeld afp
Jean-Marie Le Pen met dochter Marine.Beeld afp

'Ik ben een man van het volk. Ik kom uit een familie van boeren en vissers. Ik ben offficier geweest en parachutist, ik heb een viriel leven geleid, dat is het minste wat je kunt zeggen. Wat je van mijn dochter kunt zeggen, is dat ze een 'petite bourgeiose' is, aldus de 84-jarige oud-politicus in het interview, ook gepubliceerd door de site Le Huffington Post.

Volgens Le Pen beschouwt de Parijse elite Marine als 'grof' en beangstigend', maar aanvaarden ze zijn dochter alsnog vanwege haar goede opleiding en beschouwen ze haar als één van hen. 'Ik werd in de Franse politiek gedemoniseerd. Men creëerde een beeld van een antisemiet, men zag mij als de duivel'. Volgens Le Pen is daarmee ook het nieuwe succes van het Front te duiden. 'Marine heeft het Front 'gededemoniseerd'. Logisch: ze is een vrouw'.

'Marines strategie is om onze tegenstanders onze minst scherpe angel te laten zien, hen te benaderen met de minst harde aanval. Neem bijvoorbeeld de dappere en dynamische militanten die tijdens de campagne met geschoren hoofden de straat op wilden. Die werden verwijderd door het campagneteam', volgens Le Pen senior.

undefined

Marine Le Pen, de huidige partijleider van het Front National. Beeld afp
Marine Le Pen, de huidige partijleider van het Front National.Beeld afp

Sinds Marine uit de schaduw van haar vader is getreden, die de partij in 1972 stichtte, beleeft het Front inderdaad een opvallende comeback. Marine Le Pen, 43 jaar oud, wist vriend en vijand te verbazing tijdens de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Toen eindigde ze met 18 procent van de stemmen op de derde plaats achter de socialist François Hollande en toenmalig president, de liberale Nicolas Sarkozy.

Volgens Jean- Marie Le Pen is 'zijn' Front echter niet wezenlijk veranderd. Het hoofddoel is de 'bescherming van de natie' gebleven tegen 'de mondialisering' in het algemeen en de 'vloedgolven' van immigratie van moslims in het bijzonder. Volgens Le Pen is zijn dochter het roerend met hem eens dat de Europese demografie zoals die er nu voorstaat, een 'dodelijke handicap' vormt, die de Europeanen tot de 'slaven van de moslims' zal maken.

'De islam zal heersen. Zodra de islamisten de meerderheid vormen in Frankrijk, zal het de sharia zijn dat de klok slaat', beweert Le Pen in The Times. 'De Noord-Afrikanen in Frankrijk zijn verantwoordelijk voor de meerderheid van de misdaden gepleegd in mijn land', besluit de Fransman het gesprek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden