Schuim

Je zou maar elke dag kunnen eten in Tuschinksi, nondeju

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Bio Film Diner.

Hans van der Beek
Doron Kurz, Jacques Hoendervangers en David Hanemaayer, de Daltonbroers van Pathé. Beeld Schuim
Doron Kurz, Jacques Hoendervangers en David Hanemaayer, de Daltonbroers van Pathé.Beeld Schuim

Op de uitnodiging staat 'Het mooiste restaurant van ­Amsterdam - Het Parool'. Dat is een ­citaat uit de Schuim van vorig jaar. Dan heb ik wel een voorgerechtje verdiend.

Voor dit tweede Bio Film Diner wordt Tuschinski weer omgebouwd tot restaurant. Ik krijg een nummertje met tafel 1. Dat belooft een hoop goeds.

"Je zit achteraan," zegt organisator Erik Dercksen, "maar dat zijn de beste plekken."

Ik zou zweren dat hij daarna de ­tafels voorin 'de nekkramptafels' noemt, maar dat wil hij, voor alle zekerheid, niet herhalen.

"Je zit overal goed."

Snap ik.

Ik ga de grote zaal binnen en mijn mond valt opnieuw open. Bovenop de stoelen ligt weer een vloer en daarop staan gedekte tafels, ter hoogte van de stalles. En dan al dat art deco en die balkons om je heen.

Art deco is de enige kitsch die je met goed fatsoen kunt liefhebben. Ik doe dat tenminste.

Dit zou toch als restaurant open zijn, elke dinsdag tot en met zondag. Uit eten in een museum.

Op het podium speelt iemand op een vleugel.

Ik neem plaats aan tafel 1. Rechts van me zit een duo dat een bioscoop heeft in Weert.

Ik kan het dan niet laten om opeens in het Limburgs te antwoorden, en dat moet je bij Limbo's dus nooit doen. Die praten daarna, heel blij, alleen nog dialect en vragen of je die en die kent, want die heeft ook een tijdje in Sittard gewoond.

Zo, even concentreren op links.

Het diner is georganiseerd door Bio Vakantieoord, de club van kinderen voor frisse lucht - die van die collectebus vroeger.

Het thema vanavond is filmmuziek. Tussen de vijf gangen door zien we fragmenten uit muziekfilms en ook fraaie oude filmpjes van Bio.

We eten eendenlever en bramen.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Dan graag onze aandacht voor bestuurslid Wilco Wolfers. Het is zijn eer de avond te openen, hij zal het niet te lang maken. Daar houdt hij zich keurig aan.

We zien beelden van de oude Jordaan. De troosteloosheid wordt benadrukt door een sombere viool. Deze bleekneusjes moeten de frisse lucht in. Nu horen we een opzwepend strijkkwartet.

'Ravotten moeten ze!'

Verder met rechts.

De man van het duo: "Kom je echt uit Sittard? Ken jij Ernesto?"

Nondeju, iedereen uit Sittard kent Ernesto, maar ik probeer hier mijn werk te doen. Er zit niks anders op dan me te storten op de ­dame van het duo. Die komt goddank gewoon uit Castricum.

"Zeg, je verhaal moet wel over Bio gaan, hè," zegt Christel Beentjes, fondsenwerver van die club.

Nou ja, misschien is het daar een beetje te laat voor.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Bio Film Diner
Waar Tuschinski, Reguliersbreestraat
Wie Jacques Hoendervangers, Janet van Zadelhoff, Wilco Wolfers, Erik Dercksen, Christel Beentjes
Wanneer Donderdag 13 december, 18.30 tot 23.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans hoopt op een traditie

Team Bio Vakantieoord. Youri Bredewold:
Team Bio Vakantieoord. Youri Bredewold: "Het is toch prachtig boven op al die stoelen. De zaal lijkt ook veel intiemer." Met Janet van Zadelhoff en Wilco Wolfers.Beeld Schuim
De tafel rechts. Eefje Aspers en Harm Lamberigts van Gotcha! Cinema in Weert.
De tafel rechts. Eefje Aspers en Harm Lamberigts van Gotcha! Cinema in Weert. "Ken jij mevrouw Raaijman uit de Kromstraat?"Beeld Schuim
Tenor Kees Taal zingt een aria van Puccini tijdens een moordpartij in The sum of all fears. Met econoom Hendrikje Kapteijn. Beeld Schuim
Tenor Kees Taal zingt een aria van Puccini tijdens een moordpartij in The sum of all fears. Met econoom Hendrikje Kapteijn.Beeld Schuim
Ursula van Zantvliet Rozemeijer (Meerbusiness Amsterdam), kinderverpleegkundige Wendy Slootweg, Erik Dercksen (Event Department) en Marguerite Frowein (Entertainment One). Beeld Schuim
Ursula van Zantvliet Rozemeijer (Meerbusiness Amsterdam), kinderverpleegkundige Wendy Slootweg, Erik Dercksen (Event Department) en Marguerite Frowein (Entertainment One).Beeld Schuim
De tafel links. Martin Ruiter (Heerenstraat Theater):
De tafel links. Martin Ruiter (Heerenstraat Theater): "Wij zijn een van de laatste onafhankelijke bioscopen." Fondsenwerver Christel Beentjes: "Met een button voor één extra euro voor Bio!"Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool. Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden