Plus

Je zal maar de zoon van Harry Potter zijn

Sinds deze zomer wordt Harry Potter en het Vervloekte Kind opgevoerd in Londen. Vrijdagnacht verschijnt het gelijknamige boek: het script van de voorstelling.

Harry Potter en het Vervloekte Kind Beeld ANP
Harry Potter en het Vervloekte KindBeeld ANP

Twee kibbelende broertjes op perron 93/4, daarmee eindigde de epiloog van Harry Potter en de relieken van de dood. Het laatste boek, zoals J.K. Rowling altijd had aangekondigd. ­Zeven boeken en acht films, daar zou het bij blijven.

In die epiloog was Harry volwassen geworden, zijn kinderen gingen zelf naar tovenaarsschool Zweinstein, het kwaad was voorgoed overwonnen. Alleen op Rowlings website pottermore.com, daar groeide de magische wereld van de beroemde tovenaarsleerling nog altijd door met nieuwtjes en weetjes, alsof de schrijfster het niet laten kon.

Vrijdagnacht om twaalf uur verschijnt het toch: Harry Potter en het vervloekte kind. Het achtste boek en tegelijk ook niet. Het is een toneeltekst, het script van de gelijknamige voorstelling die sinds de zomer wordt opgevoerd in Londen.

Zelf bedacht
De bijbehorende boekuitgave in vier bedrijven, bestaat uit dialogen en regieaanwijzingen en is daarmee een halfproduct: sfeer, decor, kleding, gezichtsuitdrukkingen, door Rowling in de boeken altijd zo kleurrijk en met onderkoelde humor beschreven, ze komen op het toneel van de lichtontwerpers, de decorbouwers, de kostuumafdeling en de acteurs - níet van de schrijvers.

Meervoud inderdaad, want Rowling heeft Harry Potter en het vervloekte kind wel goeddeels zelf bedacht, ze schreef het niet alleen. Dat deed ze samen met regisseur John Tiffany en toneelschrijver Jack Thorne, initiatiefnemers van het toneelstuk. Geen 'echt' nieuw HP-boek dus, dit Vervloekte kind, maar wel genoeg om de fans afgelopen nacht naar de boekhandel te drijven.

Harry Potter en het vervloekte kind - deel 1 en 2

J.K. Rowling, Jack Thorne & John Tiffany
De Harmonie, €19,90
368 blz.

Het is even wennen, de toneelvorm, maar het nieuwe avontuur voert je al snel mee. Dat komt door de vertrouwde, nu volwassen personages (Harry, Ron, Hermelien, Draco), de goed gedoseerde Rowlinghumor en de spannende plot die zich gaandeweg ontrolt: een ingenieus gegoochel met tijd en parallelle werelden. Het ontbreken van couleur locale verdwijnt erdoor naar de achtergrond.

Een vloek
Het vervloekte kind opent met dezelfde scène als eerder genoemde epiloog. Potters zoon James jent zijn broertje Albus dat hij misschien wel in Zwadderich zal komen, de schoolafdeling waar Harry's vijand Draco Malfidus destijds zat. Dat gebeurt inderdaad, en erger: Draco's zoon Scorpius wordt zijn beste vriend.

Het drijft een wig tussen vader en zoon. Harry worstelde al met een burn-out als ambtenaar op het Ministerie van ­Toverkunst. Nu snauwt hij zijn zoon toe: "Soms zou ik ook liever hebben dat jij m'n zoon niet was!"

Het is even wennen, de toneelvorm, maar het nieuwe avontuur voert je al snel mee Beeld -
Het is even wennen, de toneelvorm, maar het nieuwe avontuur voert je al snel meeBeeld -

Kind zijn van de beroemdste tovenaar uit de geschiedenis, voor 'doorgewinterde loser' Albus is het een vloek. Om te tonen dat hij heus wel wat voorstelt, besluit hij samen met Scorpius een fout uit zijn vaders verleden ongedaan te maken.

Menselijker
Als een moderne variant op Back to the future reizen ze terug in de tijd, niet beseffend dat dit ook gevolgen voor het heden heeft. Anders dan zijn vader overkomt het avontuur Albus niet, hij zoekt het doelbewust op. Het maakt hem minder heldhaftig, maar wel menselijker. Zeker als de situatie uit de hand loopt en de herrijzenis van Voldemort, Heer van het Duister, plots reëel blijkt.

Tijdreizen, de strijd met het kwaad, botsende generaties en de tol van roem; Harry Potter en het vervloekte kind verbindt bekende met nieuwe elementen. Geen achtste (jeugd)­roman, maar vintage Harry Potter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden