'Je was deugdzaam of een hoer, daar zat niks tussen'

Je was een goed meisje of een slecht meisje, schrijft Samira el Kandoussi over haar jeugd. En zo blijft de cultuur, omdat vrouwenstreken hem in stand houden.

Samira el Kandoussi, journalist, programmamaker Beeld
Samira el Kandoussi, journalist, programmamakerBeeld

'Kechba', dit woord - nu actueel door Rapper Boef - hoorde ik mijn hele jeugd dagelijks om me heen, als de regen die in Nederland valt. Hoer was altijd op het puntje van de tong van iedereen om me heen. Soms flapte er gewoon 'hoer' uit, als gewoonte, uit het niets. Ik groeide op in een gespleten wereld: je was een goed meisje of een slecht meisje. Daar zat niets tussen. Je was deugdzaam of een hoer.

Voor sommige familieleden was een vrouw die buiten liep al een hoer. Als je een spijkerbroek aan had: een hoer. Voor anderen was mijn oudere zus een hoer toen ze autorijles kreeg van een man, vrouwen die roken waren sowieso hoeren en vrouwen die met mannen praten of werken ook. Een vrouw is denk ik gewoon als hoer geboren en wordt altijd gewantrouwd.

Schaamtevolle blik
'Een rotte vis doet de hele straat stinken!' Deze Marokkaanse uitdrukking, daar groeide ik mee op en dat hield in dat alle meisjes in de familie als een grote klomp klei tot een groot zondig vrouwenlichaam werden gekneed. Elke misstap die je maakte, had gevolgen voor de andere vrouwen in de familie. Uitgelachen en bespot worden is het allerergste wat je kan gebeuren in mijn wereld.

Ik leerde als kind dat eer het belangrijkste is wat een vrouw draagt. Een vrouw met schaamtevolle blik treurig gericht naar de grond met stralen van licht eromheen, sereen en vol engelengeduld, als de blik van de maagd Maria: als je die had, dan stonden ze in de rij voor je vaders huis.

Ook de boeven en criminelen zoeken een goede vrouw. Een martelares die in stilte alle zondes draagt, nooit iets vraagt, maar alleen gehoorzaam knikt: ook als hij buiten mensen berooft of vreemd gaat.

Donkere loerende ogen
Je reputatie en goede naam, daar leef en sterf je als vrouw voor. Je uit niks, elk verlangen of emotie word onderdrukt, met als gevolg dat ik op vrouwenfeesten rijen donkere loerende ogen elkaar zag begluren, de lippen stijf op elkaar, met ontelbare kinderen die tussen ze in krioelden. En ondertussen draaide de roddelrubriek op volle toeren.

In een wereld van heilige maagden was niets erger dan voor hoer worden uitgemaakt. Vreemd genoeg kwamen de dames meestal niet voor elkaar op, maar schakelden ze elkaar uit met ondergrondse valse opmerkingen. Of met piepende stemmetjes: 'Gelukkig zorg ik goed voor mijn man': als sneer bedoeld voor een dame aan dezelfde tafel, die voor de tweede keer was gescheiden en een 'slechte naam' had.

Donkere, jaloerse listen
In plaats van elkaar te beschermen, solidair te zijn in de harde mannenwereld waar we met zijn allen onder leden en ons uit probeerden te redden, waren de listen van de vrouw donker en vol jaloezie. Meer en meer kreeg ik bewijs dat de positie van de vrouwen in onze wereld is wat hij is, door onze eigen streken.

Tot we stoppen met elkaar uit te schakelen en te beconcurreren en onderling een geluid laten horen over hoe we behandeld willen worden door onze mannen, blijven de boeven ons voor kechs uitmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden