weekendtips

Je planning voor dit weekend zit wel snor (9 tips)

Wordt een mooi weekendje, hoor. Met kunst rondom de vagina, hiphop voor kinderen en nachtenlang rausen op techno.

Het Parool
Urenlang achter de draaitafels: laat dat maar aan Joost van Bellen over. Beeld Dingena Mol
Urenlang achter de draaitafels: laat dat maar aan Joost van Bellen over.Beeld Dingena Mol

Knapperig dagje
Gefeliciteerd: het is internationale Tostidag. Zelfs met enkel een górtdroog kapje supermarktbrood en een stuk zweetkaas kun je vrolijk mee doen. Je mag de treurige inhoud van je ijskast ook de prullenbak in mieteren en in de stad een tosti gaan eten. Waar eet je de beste? Wij lieten onlangs een goede bezorgen. En dit zijn de favo's van Amsterdam.
Vrijdag 8 februari

Ze smelten de kazen! Beeld Rein Janssen
Ze smelten de kazen!Beeld Rein Janssen

Brood en water
Of je lekker eten krijgt of niet, hangt bij pop-uprestaurant Buitensluiting in het NewWerkTheater af van je uiterlijk. Met een soort rad van fortuin ­wordt bepaald wie een ­driegangendiner van Miljuschka Witzenhausen krijgt, of het met alleen water en brood moet doen. Op het rad staan ­relatieve ­kenmerken, zoals langste haar of donkerste ogen, waardoor aan elke tafel één iemand wordt ­buitengesloten. Zo wil de pop-up laten zien hoe willekeurig buitensluiting is. Alle opbrengsten van de avond gaan naar het Liliane Fonds.
Donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 februari
NewWerkTheater

Het NewWerktheater is het toneel voor een spannend dinertje. Beeld Marijke Stroucken
Het NewWerktheater is het toneel voor een spannend dinertje.Beeld Marijke Stroucken

Uitvinders van hiphop (vanaf 8 jaar)
Ronnie Flex en Lil' Kleine kennen de meeste kinderen wel. Maar waar komt hiphop eigenlijk vandaan? Een theatervoorstelling voor kinderen in Paradiso laat de geschiedenis van hiphop horen en zien. Special guest deze middag is Snoop Dogg (Sergio Romero IJssel, van onder andere Het Klokhuis).
Zondag 10 februari (12.00) (€17)
Paradiso

Kunst van de meiden
Harige oksels, vetrollen, suggestieve poses en borsten: in de expositieruimte van De Melkweg is een tentoonstelling te zien van Curated by Girls, een Berlijns kunstplatform dat vrouwelijkheid, gelijkheid en vrijheid propageert. Met de kunst van bijna veertig internationale (vrouwelijke) kunstenaars wordt de vraag gesteld: wat is vrouwelijkheid nog in de tijd van fluïde gendergrenzen? De expo is tot 10 maart te zien.
Vrijdag 8 februari (opening 17.30-22.00) gratis
Melkweg

Vrouwelijkheid, gelijkheid en vrijheid zie je tijdens de expo Curated by Girls in de Melkweg Beeld Sara Lorusso
Vrouwelijkheid, gelijkheid en vrijheid zie je tijdens de expo Curated by Girls in de MelkwegBeeld Sara Lorusso

Garage sale
Na 35 jaar trekken de eigenaren van restaurant Girassol de stekker eruit. Het Portugese restaurant op de Weesperzijde is zaterdag voor het laatst open voor diner. Als groots afscheid organiseert Girassol zondag een inboedelverkoop. Alles wordt voor een zacht prijsje verkocht. Denk aan 'servies, meubels, woonaccessoires, keukenspullen en lampen'. Let op: je kan alleen cash betalen.
PS: er is nóg een garage sale dit weekend: The Movement Hotel (in de voormalige Bijlmerbajes) gooit ook alles in de verkoop.
Zondag 10 februari (10.00-16.00) gratis
Girassol, Weesperzijde 135

Een aandenken aan de mooie avonden in Portugees restaurant Girassol? Dit weekend is je kans. Beeld Eva Plevier
Een aandenken aan de mooie avonden in Portugees restaurant Girassol? Dit weekend is je kans.Beeld Eva Plevier

Tien uur stampen
Hoelang duurt het voor jij in de club niet meer op je benen kunt staan? Vier uur? Zes? Acht? House en technoartiest De Sluwe Vos staat dit weekend ruim tien (!) uur de dansende massa in Thuishaven op te zwepen. Hou je weekend rustig, ontbijt stevig op zondag en gáán. Let op: het feestje is uitverkocht maar om 13.00 uur worden nog 300 kaarten aan de deur verkocht.
Zondag 10 februari (13.00-23.00)
Thuishaven

Nachtje Amsterdams raven
De Sluwe Vos is niet de enige die dit weekend solo een club bestiert: Amsterdamse dj-grootheid Joost van Bellen staat zaterdag aan het roer van de Melkweg en geeft daar de muziek die mensen van hem verwachten: 'Obscuur, broeierig, intens, een beetje geil ook wel'. Denk: techno, house en electroclash in het donkere genre.
Zaterdag 9 februari (0.00-geen vaste eindtijd) €11,50
Melkweg

Schaatsen bij Noorderlicht
Het ziet ernaar uit dat we dit jaar niet op de grachten kunnen schaatsen, maar gelukkig heeft de Jaap Edenbaan ook iets spectactulairs georganiseerd. Daar kun je op vrijdagavond schaaten bij misschien wel het mooiste en meest mysterieuze natuurverschijnsel: Noorderlicht. Bind de ijzers onder en rijd je rondjes onder betovernd groene luchten.
Vrijdag 8 februari (21.00-23.10) €17,50
Jaap Edenbaan

null Beeld -
Beeld -

Kunstfeestje
Online vrijplaats Hard//hoofd bestiert een nachtje de ambigue feestruimte van alternatief filmhuis Lab111 met een cultureel feestje in het genre wij-doen-maar-wat. Denk aan absurdistische elektropop van eigen bodem en een quiz over wat kunst en troep is. Je kunt ook on-demand persoonlijke gedichten bestellen bij een stel creatieve schrijvers, al dan niet beschonken.
Zaterdag 9 februari 22.30-03.00 uur, €5
LAB111

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden