PlusColumn

'Je moet ook moslim worden'

Theodor HolmanBeeld Wolff

Gisteren liep ik over de Weteringschans en opeens brak de hemel open en hoorde ik een stem alsof hij door een brandend braambos kwam. Er werd mij iets gezegd, maar goed verstaan deed ik het niet ondanks de luide toon.

Afijn. Ik liep verder en ik kwam Martin Bosma tegen van de PVV. Hij zei: "Ja het spijt me, Theodor, maar ik ben vanaf heden moslim." Ik wilde wat zeggen, maar mij werd door een geheimzinnige hand de mond gesnoerd.

Verdwaasd liep ik verder en daar kwam ik de journalist Joost Niemöller tegen. "Ha Joost. Alles goed met je?" Hij knikte vrolijk. En zei: "Sinds ik moslim ben geworden, voel ik me geweldig."

Weer wilde ik wat zeggen, maar mijn mond werd gevuld met helderwitte tanden. Iemand tikte mij van achteren op mijn schouder.

"Wierd Duk! Jij hier? Wat leuk. Wat doe jij hier?"

"Ik ben mijn moslimgeloof aan het in praktijk brengen," zei de Telegraaf-journalist.
En weer was het alsof mijn mond met knikkers werd ­gevuld. Dus ik moest wel door­lopen.

"Dag opa Theodor," hoorde ik in koor. Ik draaide me om, en zag de redactie van GeenStijl, allemaal gekleed in een leuke jurk, mooie sandalen, een grappig hoedje op hun hoofd en met mannelijke baarden om hun kin.

"Jongens, weten jullie wie ik daarnet allemaal tegenkwam en moslim zijn geworden?"
"Ja, wij!" zeiden ze weer in koor. En ik greep naar mijn mond, want stomheid sloeg m'n tanden door mijn lip.

Ondertussen was ik bij de Overtoom gekomen, en ik zag Jan Dijkgraaf en Max Pam hand in hand ­lopen.

"Jongens, ik weet het niet meer..."

"Je moet ook moslim worden, Theodor. Net als wij. Dan zal je zien dat we allemaal vredelievend met elkaar kunnen omgaan."

Mijn mond viel open van verbazing en werd onmiddellijk gevuld met zuurtjes. Wat een suikerfeest was voor mijn ­gebit.

"Jongens, wat is dit. Ben ik in een toneelvoorstelling van George van Houts terecht­gekomen?" Via mijn mobiele telefoon antwoordde George met een soera.
Op dat moment brak de ­hemel weer open.

Een koude wind gleed langs mijn gezicht en daar, omgeven door 72 ­geslachtsloze engelen die daarom maagd waren, zag ik de blonde angelieke lokken van Theo van Gogh, en met zijn hoge, wat hese stem zei hij: "Ik ben hier ook moslim geworden, Theodor..."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden