Column

Je kunt rustig zeggen: weg met de PVV, de islamieten en de katholieken

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman Beeld Het Parool
Theodor HolmanBeeld Het Parool

Je leert als kind al heel snel dat je niet moet generaliseren, maar moet nuanceren als het om mensen gaat. Bij dropveters kun je dat bijvoorbeeld wel. Je kunt rustig zeggen: dropveters zijn lelijk, zwart en niet lekker.

Bij mensen moet je dat niet doen, want niet alle mensen zijn gelijk. Ik ken bijvoorbeeld mensen die mooi, blank en lekker zijn. Drie van hen heb ik ooit ten huwelijk gevraagd, één weigerde.

Maar sommige mensen besluiten als groep door het leven te gaan. Ze richten een club op, ze noemen zich katholiek, of nazi, of vegetariër, islamiet of fortuynist. Ze menen dat aansluiting bij zo'n groep ze voordeel brengt.

Mag ik nou zo'n groepje wel generaliseren en discrimineren, en bijvoorbeeld zeggen: die toffelemonen (katholieken) deugen niet?

Ja hoor, dat mag. Dat kan zelfs verstandig zijn, want door de groep waar je niet bij hoort af te wijzen, blijft vanzelf over waar je wel bij hoort. Ik ben Ajacied, niet protestant, kapitalist, geen aanhanger van Abu Bakr al-Baghdadi en zeker geen lid van de PvdA.

Als bepaalde groepen iets doen of denken wat me niet bevalt, meld ik dat. Anders gezegd: sommige groepen waarvan de leden uit volle overtuiging en uit keuze lid zijn, discrimineer ik. Dat doen we allemaal. Je kunt dus rustig zeggen: weg met de PVV, weg met de islamieten, weg met de katholieken! PVV'ers, islamieten en katholieken zijn namelijk groepen waar de aanhangers geheel vrijwillig achter staan. Ze kunnen wanneer ze willen lid worden van een andere groep.

Marjolein Moorman van de PvdA in Amsterdam begrijpt dit niet. Die denkt dat als je je negatief uit over islamieten je eigenlijk een racist bent. Hoe haar redenering is, weet ik niet precies, maar vermoedelijk zoiets als: niet alle islamieten zijn gevaarlijk, dus moet je niet schrijven dat je liever geen islamitische vluchtelingen wil. Doe je dat wel, dan ben je een racist.

Als ik had geschreven 'liever geen PVV'ers in mijn gemeenteraad', had ze mij toegejuicht, terwijl er vast heel lieve, aardige PVV'ers zijn. Moorman had kunnen vragen: waarom schrijf je zoiets? Dat deed ze niet, uit angst voor het antwoord, denk ik. Maar ja, Marjolein Moorman van de PvdA was ook al tegen een stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv, een stad in de Joodse staat Israël.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden