Je kunt gewoon niet om ontwerpster Van Herpen heen

Iris van Herpen is hét Nederlandse talent op het gebied van mode. Hoewel, talent? Kan men nog spreken van een talent als iemand al heeft geshowd tijdens de modeweken van Londen en Parijs en ook nog eens Lady Gaga en Björk tot de klantenkring mag rekenen? Het Groninger Museum - waar vanaf vandaag haar eerste solotentoonstelling te zien is - formuleert het als volgt: 'We konden gewoon niet meer om haar heen'.

Iris van Herpen (rechts) sluit met één van haar modellen haar catwalkshow af tijdens de Houte Couture Paris Fashion Week eind januari. Beeld EPA
Iris van Herpen (rechts) sluit met één van haar modellen haar catwalkshow af tijdens de Houte Couture Paris Fashion Week eind januari.Beeld EPA

De 27-jarige Van Herpen timmert dus hard aan de weg. En dat resulteert na iets meer dan vijf jaar - ze studeerde af in 2006 - al in een overzichtstentoonstelling én een bijbehorend boek. De ontwerpster blijft er zelf echter nuchter onder en noemt zichzelf ondanks alles nog steeds een 'groentje'.

Gisteravond werd, in aanwezigheid van Van Herpen zelf, de expositie geopend. Ze was moe, had de afgelopen dagen keihard gewerkt met haar team om alles op tijd af te krijgen, maar ze toonde zich ook trots en blij. 'Voor een ontwerper is dit zo ongeveer de grootste eer die je kunt krijgen. Ik ben al vijf jaar bezig, maar voor mijn gevoel ben ik nog maar net begonnen. Om dan nu al een expositie als deze te hebben in het Groninger Museum, dat is uniek'.

Nooit in Nederland
Toen Van Herpen gevraagd werd voor de tentoonstelling was ze direct enthousiast en zei ze volmondig 'ja'. Het is tenslotte een hele eer, maar dat is niet de enige reden waarom ze het gedaan heeft. 'Veel stukken zijn nog nooit in Nederland te zien geweest. Die heb ik in Londen en Parijs geshowd en zijn daar toen gebleven. Maar Nederland is natuurlijk wel mijn thuisbasis (Van Herpen woont en werkt in Amsterdam) dus dit leek me een mooie manier om de mensen hier te laten zien wat ik doe'.

Werkwijze
De 27-jarige staat op dit moment overigens niet als enige designer in het Groningse museum. Tot begin mei zijn ook de ontwerpen van de in Tunesië geboren Azzedine Alaïa te zien, een couturier van de oude garde, zoals Van Herpen zegt. Ze is enthousiast dat de twee tentoonstellingen tegelijkertijd te bezichtigen zijn. 'Het is mooi om te zien dat we in essentie eigenlijk hetzelfde doen, maar dat er twee heel verschillende dingen uitkomen. We houden ons bijvoorbeeld allebei bezig met het onderzoeken van materialen en hoe we dit toe moeten passen. Visueel uit zich dat echter op een heel andere manier'.

Over haar eigen werkwijze zegt Van Herpen dat er de afgelopen vijf jaar heel wat ontwikkelingen zijn geweest. Zo is ze gedetailleerder gaan werken. 'In het begin ging het vooral om de vorm en het materiaal, nu werk ik het meer uit. Dat komt omdat je gaandeweg steeds beter wordt en de verschillende technieken om bepaalde materialen te bewerken beter gaat beheersen. Die looproute zie je ook terug in de expositie'.

Nieuw begin
Nu alle stukken op hun plek staan en de expositie geopend is voor het publiek, is het voor Van Herpen tijd om zich weer op andere dingen te richten. Zoals een nieuwe collectie. 'Ik heb het bewust opgesplitst. Als ik tijdens het samenstellen van de tentoonstelling zou werken aan een nieuwe collectie zou het echt chaos worden. Al die oude stukken zitten nog in mijn hoofd en dat leek me niet handig. Maandag sluit ik dit af en begin ik opnieuw'.

De solotentoonstelling 'Iris van Herpen' is tot en met 23 september 2012 te zien in het Groninger Museum.

Creatie uit de collectie Capriole, hier geshowd in Parijs. Beeld EPA
Creatie uit de collectie Capriole, hier geshowd in Parijs.Beeld EPA
Creatie uit de collectie Capriole, hier geshowd in Parijs. Beeld EPA
Creatie uit de collectie Capriole, hier geshowd in Parijs.Beeld EPA
Creatie uit de collectie Refinery Smoke uit 2008. Beeld EPA
Creatie uit de collectie Refinery Smoke uit 2008.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden