Plus

Je huis verkopen en daarna terughuren: 'ik heb mijn dochter alvast haar erfenis gegeven'

Ouderen die geld nodig hebben, maar niet uit het eigen huis willen, kunnen de woning verkopen en terughuren. Nadeel: ze moeten genoegen nemen met een veel lager bedrag dan de marktwaarde.

Misschien ben ik veel geld misgelopen, maar dat maakt me niks uit. Ik woon nog steeds in mijn fijne huis, heb geen rompslomp en ik heb mijn dochter alvast haar erfenis kunnen geven' Beeld anp
Misschien ben ik veel geld misgelopen, maar dat maakt me niks uit. Ik woon nog steeds in mijn fijne huis, heb geen rompslomp en ik heb mijn dochter alvast haar erfenis kunnen geven'Beeld anp

Anneke Amen (72) verkocht haar huis twee jaar geleden aan Zilver Wonen Fonds, een beleggingsinstelling die huizen van particulieren koopt en aan hen terugverhuurt. "Ik ben weduwe en hoewel ik me prima voel, wilde ik niet mijn dochter met mijn huis opzadelen als er iets met mij gebeurt. Ik zag veel mensen die met een onverkoopbaar huis bleven zitten en daar veel kosten aan hadden."

Van de opbrengst loste Amen de hypotheek af, daarna bleef nog zo'n 90.000 euro over. "Dat heb ik aan mijn dochter geschonken. Dat mocht belastingvrij, als ze het aan haar huis zou besteden. Het Zilver Wonen Fonds is nu eigenaar van mijn huis. Daaraan betaal ik elke maand iets minder dan 800 euro huur. Dat doe ik van mijn pensioen."

Commerciële partijen
Voordeel voor Amen is dat Zilver Wonen Fonds het onderhoud aan het huis regelt en betaalt. Als het moet worden geschilderd, belt ze, als de kachel kapot is ook. "Ze regelen het maar. Het is best een oud huis, dus ik vind het fijn dat ik er geen omkijken naar heb."

Ongeveer 300.000 Nederlanders, vooral 65-plussers, zitten krap bij kas, maar hebben wel een eigen huis. De gemiddelde overwaarde op de huizen voor deze groep bedraagt twee ton. Geld dat ze vaak goed kunnen gebruiken.

Sinds een paar jaar zijn er commerciële partijen die je huis kopen en het aan je terugverhuren. Handig voor mensen die geld nodig hebben, maar geen afscheid willen nemen van hun huis.

"Sinds de crisis zijn banken voorzichtig geworden met het verstrekken van opeethypotheken: een consumptieve lening met het huis als onderpand," zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH). "Commerciële partijen sprongen daarop in."

Groeiende overwaarde
Zoals Verzilvermijvast, Lommerhuizen en het Zilver Wonen Fonds, die het huis kopen voor tachtig tot negentig procent van de taxatiewaarde en het direct weer terugverhuren. Je krijgt in één keer een groot bedrag in handen en blijft in je oude huis wonen als huurder.

Directeur Wim Bredewoud van Lommerhuizen: "Ons initiatief is ontstaan vanuit woningbouwcorporaties die voor sociaal wonen staan. We keren negentig procent van de taxatiewaarde van een woning uit en we berekenen huur op basis van rente van de bank die nu laag is."

"Klanten delen mee in de groeiende overwaarde. Ze hebben geld in handen en kunnen toch in hun huis blijven wonen. Wij regelen en betalen het onderhoud. De nadelen zijn natuurlijk dat mensen huur moeten gaan betalen. En dat ze het huis alsnog moeten verlaten als ze de huur niet meer kunnen betalen en de woningmarkt ook niet is aangetrokken."

Spaarpotje
Maartje Meeuwis (60) besloot 2,5 jaar geleden in zee te gaan met Lommerhuizen. "Ik wilde graag een bedrijf beginnen. Tegelijkertijd waren mijn ouders ziek en wilde ik meer tijd hebben om voor hen te zorgen. Ik heb altijd als zelfstandige gewerkt, mijn huis was mijn pensioenpotje. Maar ik had geld nodig om mijn dromen waar te maken. Daarom heb ik mijn pensioen vast opgenomen."

"Omdat ik druk was met mijn ouders en mijn bedrijf, wilde ik verder rust in mijn hoofd en niet verhuizen. Lommerhuizen bood circa twee ton voor mijn huis, negentig procent van de taxatiewaarde. Ik heb de helft laten uitbetalen en van de andere helft heb ik de huur tien jaar vooruit betaald. Ik zit voorlopig huurvrij en heb een aardig spaarpotje. Helaas is mijn huis niet meer van mij en ben ik dus mijn opgebouwde pensioen kwijt."

Volgens Marco Gambino van het Zilver Wonen Fonds is verkopen en terughuren zeker niet geschikt voor iedereen. "Wij zijn een commerciële partij en verdienen hier geld aan. We bieden tachtig procent van de waarde van een huis, omdat de economische waarde van een verhuurd huis zestig tot tachtig procent van de marktwaarde bedraagt. Oftewel: je moet graag in je huis willen blijven wonen, want het verschil met commerciële verkoop bedraagt vele duizenden euro's. Het is aantrekkelijk voor mensen die hard hebben gewerkt en hun geld in hun huis hebben zitten. Via ons kunnen ze bij hun geld komen dat vastzat in het huis."

Geldproblemen
Vereniging Eigen Huis (VEH) is kritisch over het 'verkoop en leaseback model'. "Het zijn commerciële bedrijven, die geld willen verdienen met hun investering," zegt De la Porte.

"Begrijpelijk, maar het maakt de optie alleen geschikt voor mensen met acute geldproblemen die echt niet willen verhuizen. Wij raden mensen aan toch hun huis te verkopen en iets anders te zoeken. Zodra mensen die emotionele drempel over zijn, blijken opeens veel alternatieven te bestaan en je krijgt de marktwaarde voor je huis. Dat scheelt 20.000 tot 40.000 duizend euro op een huis van twee ton."

Wie biedt wat?

Zilver Wonen Fonds
Koopt alleen huizen op met een waarde van minimaal 150.000 in bepaalde delen van het land. De regeling geldt alleen voor 65-plussers.

Lommerhuizen
Koopt alleen huizen tussen de twee ton en een miljoen euro.

Verzilvermijvast
Koopt alleen op in de Randstad en
enkele provinciesteden en tot drie ton. Regeling geldt alleen voor 55-plussers.

Anneke Amen snapt de kritiek van VEH, maar is blij dat ze haar huis heeft verkocht. "Misschien ben ik veel geld misgelopen, maar dat maakt me niks uit. Ik woon nog steeds in mijn fijne huis, heb geen rompslomp en ik heb mijn dochter alvast haar erfenis kunnen geven."

Ook Meeuwis is nog steeds blij met de constructie. "Het was fijn dat ik me toen, in die hectische tijd, nergens zorgen over hoefde te maken. Nu begint mijn onderneming goed te lopen en heb ik minder geld uit mijn spaarpot nodig. Ik maak me wel zorgen over mijn toekomst. Mijn pensioengeld heb ik opgenomen, dus ik moet nog heel lang doorwerken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden