Je hoeft niet iedereen een podium te bieden

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Hij geeft binnenkort een boek uit bij De Bezige Bij. Dat verbaasde me omdat De Bezige Bij is voortgekomen uit het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ik schreef daar op 6 februari al over op deze plek.

De hoofdredacteur van NRC Handelsblad reageerde zaterdag in de Belgische krant De Standaard en redeneert nu zo: '(...) we luisterden (na de moordpartij op de redactie van Charlie Hebdo, TH) naar toespraken (...) van columnisten, bewakers van het vrije woord, die de grootst mogelijke vrijheid van mening verdedigden (...). En nu willen sommigen (...) een moslim monddood maken.' De hoofdredacteur verwijst hierbij naar mijn column.

Nu is verbazing uiten, wat ik deed in die column, niet hetzelfde als monddood maken, maar als het mij zou lukken een antisemiet monddood te maken met mijn schrijfsels, zou ik dat prettig vinden.

Maar daar gaat het niet om. De hoofdredacteur van NRC Handelsblad suggereert dat ik wil dat het Openbaar Ministerie ingrijpt. Dat wil ik juist niet. Ik schrijf tegen Abou-Antisemiet, zoals ik ook tegen Antisemiet Appa heb geschreven. (En toen liep Appa naar de politie, en niet ik!)

Ik leg het de hoofdredacteur van NRC Handelsblad ten overvloede nog eens uit: alleen de overheid kan de vrijheid van meningsuiting beperken. Jahjah mag schrijven wat hij wil. Ik acht zijn meningen abject, hij schrijft mijns inziens beroerd en ik vind zijn geflirt met geweld eng - en dat meld ik in de krant. Dat de hoofdredacteur van NRC Handelsblad hem een podium biedt, lijkt mij onverstandig, maar moet hij zelf weten.

Toch is dit precies waar het om gaat: dat iedereen mag zeggen wat hij wil, betekent niet dat je iedereen een podium moet bieden. 'Uw werk past niet in ons fonds,' is een mededeling die menig auteur weleens van een uitgever te horen heeft gekregen. Dat kan een terechte afweging zijn geweest die niets te maken heeft met censuur of inperking van de vrijheid van meningsuiting. Dat had De Bezige Bij ook kunnen doen. Wanneer een hoofdredacteur een column verbiedt, heeft dat ook niets met een inperking van de vrijheid van meningsuiting te maken. Dan is het aan de columnist of hij blijft of niet.

Dat ik de moslim en antisemiet Jahjah veracht, moge duidelijk zijn, en nogmaals: mocht ik hem monddood maken met mijn terechte kritiek en redeneringen, dan graag, maar dat de hoofdredacteur van NRC Handelsblad suggereert dat ik de vrijheid van meningsuiting wil inperken, is niet alleen een infame leugen, maar ook een uiting van stuitende domheid.

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden