Recensie

Je gunt een stad als Amsterdam meer dan het Damrak als entree (**)

Zo'n zooitje als voorheen is het niet meer, maar om nu te zeggen dat de Amsterdammer geheid verliefd wordt op het nieuwe Damrak, nee.

Het Damrak kreeg in de afgelopen maanden nieuwe bestrating en nieuw straatmeubilair. De omstreden turquoise bankjes en lantaarns zijn afgevoerd. Beeld Mats van Soolingen

Amsterdam is een stad die het makkelijk maakt om van te houden, maar het is de vraag of de liefde tussen de Amsterdammer en het Damrak ooit nog zal opbloeien.

De ambtenaren doen er wat ze kunnen: de hoogste kwaliteit bestrating, stoepen van meters breed en een agressieve aanpak van de schreeuwerigheid zouden de entree van Amsterdam de kosmopolitische uitstraling moeten geven die ze verdient. En het moet gezegd: zo'n zooitje als voorheen is het niet meer, maar om nu te zeggen dat de Amsterdammer geheid verliefd wordt op het nieuwe Damrak, nee.

Turquoise straatmeubilair
Aan het eind van de middag verrichten maar liefst vier bestuurders de opening van de vernieuwde straat. Een vijfhonderd meter lange rode loper wordt uitgerold tussen CS en de Dam. Er is muziek en een historische tram. Maar het zal de aandacht niet kunnen afleiden van het Damrak zoals het nu eenmaal is: een straat gericht op toeristen en dagjesmensen, op fietsers en voorbijgangers. Het Damrak is geen bestemming en zal dat ook nooit worden.

De afgelopen jaren werd gegraven en gebouwd, de kademuur die op instorten stond, werd verstevigd. Het turquoise straatmeubilair van ontwerper Alexander Schabracq ging naar de schroothoop, en voor een deel naar het IJzermuseum in Ulft. Eerder al moesten te opzichtige uithangborden het veld ruimen en werden - op één na - alle uitbouwen gesloopt.

Het resultaat is een straat die breder voelt, die rust geeft en ruimte biedt. Loop - naaldhakproof - over de oostelijke zijde en realiseer je ineens hoe mooi de huizen zijn aan de overkant. Kijk naar De Utrecht, een eeuw geleden geïnspireerd op de wolkenkrabbers van New York. Ga gewoon eens zitten op een van die vele natuurstenen banken langs wat vroeger de haven van Amsterdam was.

Veel meuk
De hardware is goed, het horkerige van het Damrak zit 'm in de software. In de plint van die magnifieke De Utrecht zit een Intertoys. En dat is dan nog de meeste chique winkel in het rijtje. De straat telt vooral veel meuk. Niet minder dan 31 horecagelegenheden en veertien souvenirzaakjes. Drie speelhallen en vijf ticketcenters voor uitstapjes naar Volendam. Designzaak Options, jarenlang de vlag op deze modderschuit, is alweer een tijd gesloten.

Het beeld van een weids Damrak wordt bovendien ernstig verstoord door de eindeloze rij fietsen die als een schutting van bijna vijfhonderd meter de straat in tweeën snijdt. Afvoeren is geen optie: de fietser heeft waarschijnlijk tot aan 2018, als de fietsenkelder onder het Beursplein gereedkomt, geen alternatief, dus juridisch is wegknippen heikel. Je vraagt je af waar alle eigenaren zijn, want veel heeft de Amsterdammer hier niet te zoeken.

Je gunt een charmante stad als Amsterdam meer dan het Damrak als entree.

Straatbeeld: Damrak

Ons oordeel: ★★☆☆☆
Wat: Opening heringericht Damrak
Waar: Centrum
Waarom: Onderdeel Rode Loper
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden