Je eigen huis bouwen? Het kan nu ook als huurder

Je eigen huis ontwerpen en beheren is niet meer alleen voor kopers weggelegd. Op drie plekken in Amsterdam kunnen huurders straks in een coöperatie aan de slag.

Deelnemers zijn ze zelf verantwoordelijk voor het vaststellen van de huren en voor de kwaliteit van de nieuwbouw. Beeld Floris Lok
Deelnemers zijn ze zelf verantwoordelijk voor het vaststellen van de huren en voor de kwaliteit van de nieuwbouw.Beeld Floris Lok

Op drie plekken in Amsterdam wordt later dit jaar grond beschikbaar gesteld aan groepen huurders die zelf een huis willen bouwen. Het gemeentelijk proefproject gaat uit van coöperaties die door de huurders zelf worden bestuurd. Het initiatief lijkt in miniatuur op de woningbouwverenigingen van weleer.

Het pilotproject, dat vandaag door de gemeente is bekendgemaakt, moet sociale huurders in staat stellen hun eigen huis te bouwen op het Archimedesplantsoen in de Watergraafsmeer, op het Centrumeiland van IJburg of op het Havenstraatterrein bij het Haarlemmermeerstation. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor het vaststellen van de huren en voor de kwaliteit van de nieuwbouw.

Prijzen laag houden
Behalve grond overweegt de gemeente ook kantoren en gebouwen met een publieke functie ter beschikking te stellen aan de nieuwe huurdersverenigingen. De zelfbouwhuurwoningen en transformatieobjecten kunnen ook een uitkomst zijn voor zzp'ers die wel een huis voor zichzelf willen bouwen, maar geen hypotheek kunnen krijgen.

Wethouder Wonen Laurens Ivens (SP) zegt erg blij te zijn dat hij het initiatief midden in de hausse van de Amsterdamse woningmarkt ten uitvoer kan brengen. Nog niet alle details van het plan zijn bekend, maar duidelijk is wel dat de gemeente de grondprijzen laag wil houden, zodat de woningen ook aan sociale huurders kunnen worden aangeboden.

Amsterdam wil nog niet zeggen om hoeveel woningen het gaat, maar naar verluidt zou het tachtig tot honderd coöperatieve huurwoningen betreffen.

Medio 2016 kunnen belangstellende groepen inschrijven op de bouwgrond. Eind dit jaar kan er mogelijk al met één of meer projecten worden begonnen.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen, moeten groepen huurders aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het initiatief uiteraard op de aangeboden grond passen. Verder moeten de huren vooraf worden besproken en wordt vastgelegd dat die ook in de toekomst bereikbaar moeten blijven voor mensen met lage inkomens.

Amsterdam heeft twee soorten cooperaties op het oog: een initiatief van particulieren en professionele partijen. Zo'n particuliere groep bestaat al onder de naam 4Winden, een club van huurders die al jaren naar locaties zoekt om in eigen beheer woningen te bouwen. Tot nu toe is het ze niet gelukt om bouwgrond te bemachtigen. De professionele partijen zullen de organisatie van de bouw en het beheer namens de huurders begeleiden.

Op deze drie plekken wordt grond beschikbaar gesteld aan groepen huurders die zelf een huis willen bouwen. Beeld CvW / Het Parool
Op deze drie plekken wordt grond beschikbaar gesteld aan groepen huurders die zelf een huis willen bouwen.Beeld CvW / Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden