Schuim

Je bent, jongelui, pas een influencer als ánderen dat over jou zeggen

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de Top 100 Food Influencers.

Nummer 1 van de Top 100 Food Influencers, de oprichters van de Foodhallen: Rakish Gangapersad, Chong Chu, Zing-Kyn Cheung en Tsibo Lin (vlnr)Beeld Schuim

Nog even over influencers en dan hou ik er voorlopig over op,
als dat lukt tenminste, want er is geen ontsnappen aan - vandaag weer de Top 100 Food Influencers.

Dat woord, ik kan er niet aan wennen. Terwijl ik ze toch regelmatig tegenkom, in het echt. Dan heb ik een foto gemaakt en vraag ik hoe iemand heet en wat ik tussen haakjes erbij moet zeggen. Ik help altijd een beetje.

Grafisch ontwerper? Blogger? Fetisjmodel? Het hangt sterk van de bijeenkomst af. Regelmatig zegt zo'n jongen of meisje dan: "Influencer." Of: "Social influencer," ook dat komt voor.

Dat betekent: ik beïnvloed mensen. Als ik iets zeg, wordt er geluisterd. Jazeker, mijn woorden zijn van invloed.

Schitterend. Je bent, jongelui, pas een influencer als ánderen dat over jou zeggen, maar ik zal wel weer een fossiel zijn.

In elk geval is deze top 100 samengesteld door website Favor Flav, en die mogen dat. Genomineerd zijn sterrenkoks, maar ook wegrestaurants, recensenten en instagrammers, tv-koks en de manager van Ikea Food.

We trappen af met ceviche van oester met koolrabi. Daarna snel onze Hiske Versprille zoeken, eveneens genomineerde. Hoe voelt dat nou, influencer te zijn? Ook niet gek: "Nee, nee, ik zie wat jij doet. Je wilt me met een verschrikkelijke quote Schuim binnenlokken."

Dan serieus: "Wat is een influencer? Wat beïnvloedt hij dan? Wat mensen eten? Dan moet je iemand hoog bij Unilever nomineren en die zie ik hier niet."

En eerlijk: "Eerst kreeg ik een persbericht van deze avond. Hè verdomme, denk je toch, zo'n stomme lijst. Maar daarna werd ik gebeld dat ik zelf ook genomineerd ben. Dan kom je toch."

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Dank je wel, Hiske. De verslaggever komt straks terug voor de wat-gaat-er-nu-door-je-heenvraag.

Er worden in blokjes 25 namen genoemd en dan volgt een nieuw gerecht. Hiske overleeft de gekarameliseerde ui en daarna ook de buikspek met langoustine en zelfs de kalfstong met spitskool. Laatste 25.

Toch leuk: de Volkskrant, De Telegraaf en NRC staan dan al een stuk lager op de lijst. En met Jet van Nieuwkerk, Jonah Freud, Samuel Levie, Harold Hamersma en Hiske kan Team Parool toch al spreken van een lekker toernooi.

De spanning stijgt. Danny de Borst van de Febo is nummer 24 - knap gespeeld. Teamcaptain Hamersma pakt de negentiende plek. Daarna Herman den Blijker, oké, Gerard Ekdom, maar dan Robert Kranenborg, Yvette van Boven, Sergio Herman. Nog altijd geen Hiske.

Elfde wordt ze. Omdat ze volgens de jury de grote voetstappen van Johannes van Dam wist te vullen, en ons ook de term nouveau ruig schonk.

Eerste reactie? "Nou, ik ben vooral blij dat ik boven Gerard Ekdom sta."

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Top 100 Food Influencers
Waar Baut, Rokin
Wie Marcus Polman, Jan Jaap van der Wal, Gerard Ekdom, Guillaume de Beer, Maurice Dekkers, Paola Holthausen, Sacha de Boer, Monique van Loon
Wanneer maandag 21 november, van 18.00 tot 24.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans meldt nog dat ‘de menstruatie van een kip’ (The Green Happiness) de Food Flater 2016 wint

Tv-chef Janny van der Heijden (nr.2), Ronald Giphart (nr.35), zijn vrouw Mascha Lammes en gastheer Jan Jaap van der Wal (vlnr): 'Arbitrair. Onthoud dat woord'Beeld Schuim
Schrijver/presentator Yvette van Boven, Paroolrecensent Hiske Versprille, boekhandelaar en Paroolcolumnist Jonah Freud en Nadia Zerouali van SouqBeeld Schuim
Chef Joris Bijdendijk (r) van restaurant Rijks werd derde. Jacob Jan Boerma, drie Michelinsterren met De Leest in Vaassen, zestiende. 'Leuk zo'n lijst, iets te Amsterdams'Beeld Schuim
Organisatie: Ewart van der Horst (l) en Marcus Polman van online foodmagazine Favor Flav. 'We hadden maar een paar afzeggingen. Herman den Blijker komt eraan'Beeld Schuim
TV-kok Robert Kranenborg (l) met Michiel van der Eerde, chef van Baut en pop-upkoning van de Amsterdamse restaurantsBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden