Column

Je begrijpt dat Vrijheid ervan droomt de wapens uit het vet te halen

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Vrijheid heeft de onhebbelijke eigenschap alles maar te accepteren wat zij tegenkomt. Bij Vrijheid horen reacties als: "Laat maar..." Of: "Moeten ze zelf weten."

"Vind je het niet schandalig die... (vul zelf maar in)"

"Ach, laat maar. Moeten ze zelf weten."

Vrijheid is de Oblomov onder de idealen. Onmiskenbaar lui. Vrijheid is getrouwd met ­Democratie. Hoe meer democratie, hoe meer vrijheid, en hoe meer vrijheid, hoe meer democratie.

Een andere eigenschap van Vrijheid is, dat zij pas in het geweer komt als zij wordt bedreigd.

Vrijheid is niet populair. Er zijn er namelijk die Vrijheid bedreigend vinden. Dat is voorspelbaar. Vrijheid gelooft niet in God of Allah. Vrijheid heeft weinig op met systemen als Marxisme en Liberalisme. Men doet maar - het zal Vrijheid worst wezen.

Ik schrijf dit terwijl er nu weer in Jeruzalem een truck op mensen is ingereden. De dader is doodgeschoten; hij zou een Palestijn zijn en een IS-aanhanger.

Die Palestijn verafschuwde Vrijheid. Zoals de jongens in Berlijn en in Nice en in Parijs en Istanboel en noem maar op, ook niet van Vrijheid hielden. Ze houden van martelaarschap, heldendom.

Ik las dat Hamas de families van deze martelaars na zo'n onmenselijke daad financieel ondersteunt. Door te moorden, kopen ze een karige vrijheid voor hun arme bloedverwanten.

Zo leidt amoreel gedrag nog tot een daad van lokale menslievendheid; Vrijheid is voor hen niet iets om te gebruiken, maar om te misbruiken; een verkrachting met een zelfmoordactie als ­religieus orgasme aan het eind.

Een mens heeft maar weinig applaus nodig om zijn daden te rechtvaardigen en er trots op te zijn.

Sommige onderzoeken ­menen dat er in Europa mogelijk zo'n vijftig miljoen mensen bereid zijn dit Palestijns IS-­geweld te accepteren. Dat is een flink applaus.

Daarom is het zeker dat onze Vrijheid met nog meer geweld zal worden geconfronteerd.

Voor vrijheid en voor democratie heb je vertrouwen nodig. Het vertrouwen dat je naar een kerstmarkt kunt, naar de redactie van je krant, naar de boulevard, naar je popconcert, naar je vliegveld; het vertrouwen dat je in een bus kunt stappen, in een vliegtuig of in een trein.

Dat vertrouwen is verdwenen. Daarom is dat terrorisme een aanval op onze democratie. Tel daar het wantrouwen jegens politici en Europa bij op en je begrijpt dat Vrijheid ­ervan droomt de wapens uit het vet te halen.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden