Jdesse Boerenveen mogelijk omgekomen op dag van verdwijning

Jdesse Boerenveen (40), die op 22 december dood uit het Gooimeer is getakeld bij Almere-Haven, verbleef de weken voor zijn dood in de Bijlmer. Hij lijkt daarna te zijn gegijzeld door schuldeisers. Een bemiddelingspoging op de dag van zijn vermissing, 1 december bij station Almere-Muziekwijk, mislukte.

Paul Vugts
Jdesse Boerenveen Beeld Opsporing Verzocht
Jdesse BoerenveenBeeld Opsporing Verzocht

Mogelijk is 'Jessie' Boerenveen al omgekomen op de dag van zijn verdwijning. Het is nog onduidelijk hoe, bleek dinsdagavond uit televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Het ligt niet voor de hand dat hij vrijwillig in het water is beland, want hij kon niet zwemmen. De dakloze en werkloze Boerenveen had schulden. Hij was eerst door twee mannen (41 en 48) en een vrouw (38) vastgehouden in een garagebedrijf in Wormerveer. Reden was een schuld van enkele duizenden euro's.

De drie 'gijzelnemers' namen een filmpje op waarop is te zien hoe de doodsbange Boerenveen klappen krijgt. De vrouw slaat hem en roept: "Waar is mijn geld, vieze oplichter? Jij gaat nergens. Jij wordt opgesloten in een kerker bij een paar Marokkanen in huis." Boerenveen overhandigt zijn gsm, waarmee hij belt met ene 'Osje', aan één van de mannelijke schuldeisers.

Het lijkt er sterk op dat Boerenveen aan het eind van die middag door een groep zware criminelen uit Amsterdam Zuidoost en Almere uit de garage is opgehaald en naar Almere is gebracht in een Chrysler Voyager met kenteken 65-LN-PN. Zij vorderden waarschijnlijk een hoger bedrag.

Strandje
Een kennis die aan het begin van de avond van 1 december naar station Almere-Muziekwijk was gekomen om Boerenveens schulden deels te voldoen, betaalde uiteindelijk niet omdat hij de twee mannen die zich meldden niet kende en hij Boerenveen niet zag. Mogelijk is Boerenveen ongeveer tezelfdertijd of kort daarna bij het enigszins afgelegen strandje in Almere Haven hevig onder druk gezet.

Later op de avond, zo rond half twaalf, is de Chrysler Voyager waarin hij was ontvoerd op het strandje gezien met drie mannen en nog een Renault Clio en een Citroën Xsara. De Chrysler zat vast in het rulle zand en is 's nachts weggetakeld door een bergingsbedrijf.

Voortvluchtigen
Op 22 december werd Boerenveens lichaam gevonden bij een eilandje in het Gooimeer op ongeveer 150 meter van het strandje. Op 12 december was op IJburg een veertigjarige man neergeschoten. Hij zou als één van de laatsten met Boerenveen zijn gezien. Hij is in het ziekenhuis gearresteerd. Degenen die Boerenveen aanvankelijk hadden vastgehouden in Wormerveer, zijn op 13 december ook opgepakt.

Momenteel zitten drie mannen van 40, 41 en 48 jaar vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De vrouw van 38 is vrijgelaten. Zij wordt niet verdacht van betrokkenheid bij Boerenveens dood. De twee voortvluchtigen zijn donkere mannen van ongeveer dertig jaar. Eén droeg een groene muts en heeft vermoedelijk rastahaar. Hij is rond de 1.70 meter. De ander is een stuk langer, rond de 1.95 meter, en droeg een korte bruine of grijze jas met capuchon.

Boerenveen was zelf maar 1.63 meter en te herkennen aan zijn onvolgroeide linkerarm. Hij was vaker beschuldigd van oplichting en diefstal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden