Jatwerk

Theodor Holman

Uiteraard zie ik huizenhoog op tegen Ad van Liempt. Hij is de schrijver van diverse boeken over de oorlog, waaronder Kopgeld en Jodenjacht, en hij bedacht Andere Tijden.

Maar nu is me onlangs toch iets vreemd overkomen. Voor mijn radioprogramma las ik een stuk van Van Liempt dat als titel had Voetbal in de Tweede Wereldoorlog. Het betrof een rede die Van Liempt had uitgesproken in Westerbork, waar momenteel een tentoonstelling is, getiteld Voetbal in Westerbork.

Ik las de rede van Van Liempt en dacht: hé, ik ken dit verhaal voor een groot gedeelte; hoe is dat mogelijk? Ik herkende dit verhaal omdat het begint met een citaat van ing. Ad van Emmenes uit 1940. Dat citaat is te lang om hier te herhalen, maar de veelzeggendste regel is: 'We gáán allemaal gewoon doen.' Die regel heb ik vaak - ironisch, met een verwijzing naar Van Emmenes in 1940 - gebruikt.

Nu schrijft Van Liempt dat hij dit citaat heeft gehaald uit een VPRO-radio-uitzending uit 1987. Maar ik kende dit citaat al veel langer. Namelijk uit 1979! Omdat ik het had gelezen in de kleurenbijlage van Vrij Nederland (5 mei), in een stuk dat was geschreven door Frits Barend en Henk van Dorp.

Ik las het stuk van Van Liempt verder en herkende nog meer. Alle namen kwamen me bekend voor. Bram Appel, Wim Koek, Hermann Harster, Leo Horn, die het had over de antisemiet Karel Lotsy. Van Liempt verwijst constant naar die VPRO-uitzending uit 1987 en noemt de namen van Barend en Van Dorp niet één keer! Terwijl sommige anekdotes precies overeenkomen met die uit Vrij Nederland, dat ik nog eens heb gelezen. (Over een razzia in Nijmegen, een man die in een wasmand bij een razzia was ontkomen, de wedstrijd voor Winterhulp van ADO, de uitspraak van Horn over Lotsy.)

Nu herinnerde ik me - zo kwam ik op het onderwerp - dat Barend aanwezig was bij de opening van die tentoonstelling in Westerbork. Daarover twitterde hij. Barend was er dus toen Van Liempt die rede hield.

Ik belde Van Dorp, die toevallig met Barend aan het eten was. Van Dorp zei: 'Het is hogeschooljatwerk.'

Van Liempt was lector onderzoeksjournalistiek en heeft een eredoctoraat van de UvA gekregen.

Hoe zit dit, Ad?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden