Plus

Jasper Rijpma: van hangjongere tot superleraar

Amsterdammer Jasper Rijpma (32), docent geschiedenis en 'grote denkers' op het Hyperion Lyceum in Amsterdam-Noord behoort tot de vijftig genomineerden voor de Global Teacher Prize.

Jasper Rijpma in zijn klas. Een collega: 'Hij is gewoon een kneitergoede leraar.'Beeld Rink Hof

Hij was al uitgeroepen tot beste leraar van Nederland, maar nu staat hij dus ook op de shortlist voor de wereld­titel.

Het is onrustig in de vierde klas van de middelbare school voor vwo+. Rijpma - voor de leerlingen gewoon Jasper - begrijpt dat zijn nominatie voor de prijs enige commotie veroorzaakt.

Toch weet hij de groep vierdeklassers snel te boeien met leerstof over de keizers van het Romeinse rijk en het feodale stelsel. "Kom op jongens, wie durft deze vraag aan?"

Helemaal niet saai
"Geschiedenis lijkt heel saai, zeker als je de opdrachten in het boek bekijkt," zegt Sinan (15). "Maar dat is het door Jasper helemaal niet." Zijn tafelgenoot Ronan (15) stond altijd onvoldoende voor geschiedenis: "Nu sta ik er voor het eerst in vier jaar wel goed voor."

Jorrit Blaas (28), economiedocent aan het Hyperion Lyceum, nomineerde Rijpma voor de Global Teacher Prize. "Hij is gewoon een kneitergoede leraar. Leerlingen mogen zelf kiezen of ze liever leren met een samenvatting of door YouTubefilmpjes te kijken."

Stel dat je kon leren wat je maar zou willen, wat zou dat dan zijn? Die vraag stelde Rijpma aan zijn klas. Het mondde uit in Bureau V, waar lessen Chinees, programmeren en Japans schaken worden gegeven.
Vijfdeklasser Pim (16): "Ik heb PDD-NOS (een vorm van autisme) en kan er goed over vertellen. Toen mocht ik een presentatie daarover geven voor alle leraren."

Jeugdgevangenis
Het beroep geschiedenisleraar is de familie Rijpma niet onbekend. Jaspers overgrootvader was Enneus Rijpma, auteur van het boek De Ontwikkelingsgang Der Historie, dat tussen 1920 en 1960 vaak gebruikt werd in het voorgezet onderwijs.

Broertje Hugo studeert kunstgeschiedenis. "Het ging en gaat nog steeds bij ons thuis altijd over geschiedenis. Aan tafel is het dan een wedstrijdje wie er het meeste van afweet."

Toch ging de keuze niet zonder slag of stoot. Rijpma kwam 'door foute vrienden en op straat rondhangen' via een uithuisplaatsing terecht in een jeugdgevangenis. Daar las hij veel geschiedenisboeken en besloot hij staatsexamen te doen om geschiedenis te kunnen studeren.

Pas sinds de nominatie weten de leerlingen van Rijpma's verleden. "Een paar jongens die ik normaal lastig kan bereiken kwamen na de les al meteen naar me toe. Misschien is het wel goed dat mijn verhaal nu op deze manier naar buiten is gekomen."

Surfbus
Als Rijpma de beste leraar van de wereld wordt, ontvangt hij één miljoen dollar. De bestemming van het geld is al bekend: Surfbus, de stichting die hij begin dit jaar samen met goede vriend Casper Buis (29) en zijn broer Hugo (30) oprichtte.

Buis: "We gaan met kinderen uit Amsterdam die niet zoveel te be­steden hebben in oude bussen naar het strand. Onderweg vertellen we over het ecosysteem en de plastic soep in de oceaan. Als we aankomen gaan we het strand schoonmaken en daarna krijgen de kinderen surfles."

Ook bij de surflessen is het volgens Buis vooral Rijpma die het educatieve deel op zich neemt. "Het lesgeven zit Jasper echt in zijn bloed. Het leuke aan hem is dat hij zo goed kan vertellen, ook wij als vrienden luisteren graag naar zijn verhalen."

Volgens Buis is Rijpma zelfs op vakantie bezig met zijn lessen: "Hij zit in de auto op weg naar een surfspot nog een les op te nemen, die hij daarna voor zijn leerlingen op internet zet."

Lees ook: Amsterdammer Jasper Rijpma bij beste 50 leraren ter wereld

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden