Plus

Jasper Krabbé een week artist in residence in Conservatorium Hotel

Werk van Jasper Krabbé is de komende week op uitnodiging van het Conservatorium Hotel in een van de suites te bewonderen. 'Mijn werk móet in deze suite wel overleven.'

Rajko Disseldorp
Jasper Krabbé: 'Dit is ook hoe ik thuis leef. Ik ga in bad zitten met mijn kunstwerken.' Beeld Charlotte Odijk
Jasper Krabbé: 'Dit is ook hoe ik thuis leef. Ik ga in bad zitten met mijn kunstwerken.'Beeld Charlotte Odijk

Toen het Conservatorium Hotel nog het conservatorium was, fietste kunstenaar Jasper Krabbé er regelmatig langs. Dan hoorde hij door de openstaande ramen muziek naar buiten komen en dat gaf hem een goed gevoel - hij voelde dat zijn kunst was verbonden met de muziek.

Nu Krabbé een van de ambassadeurs van het vijfsterrenhotel is, moest hij daar laatst aan denken. Op initiatief van general manager Roy Tomassen werd Krabbé artist in residence in een van de suites.

Het werk dat Krabbé (46) uitkoos voor de suite laat zijn reikwijdte als kunstenaar zien - van groter werk en portretten tot studies en schilderijen die als een cloud bij elkaar hangen in de keuken.

Het idee voor een artist in residence ontstond toen Tomassen zocht naar een manier om de waarden en de plek van het hotel meer zichtbaar te laten worden. "In het begin was dat moeilijk," vertelt Tomassen, als hij donderdagmiddag met Krabbé in de suite zit. "We hadden namelijk nog geen referentiekader. Door zo'n initiatief wordt ons hotel meer een culturele plek."

Het gevoel van een huis
Zowel Krabbé als Tomassen vertelt enthousiast. Ze willen graag een rondleiding geven. Tomassen tegen Krabbé: "Die overall in de badkamer moet je echt even laten zien."

Eerst langs de slaapkamer. Als de kunstenaar bij het bed staat, zegt hij: "Het eerste wat ik doe als ik een hotelkamer binnenkom, is mijn koffer op het bed gooien, openen en dan de kamer bekijken. Dan haal ik bijvoorbeeld een poster weg die ik niet mooi vind en hang ik mijn eigen kunst op. En als ik nu zo om me heen kijk, heb ik precies dat gevoel dat ik normaal gesproken zelf creëer. Deze suite voelt niet als een hotelkamer, maar als een huis."

Krabbé loopt de badkamer in, Tomassen wijst naar de beschilderde overall waar Krabbé al twintig jaar mee werkt. Op de badrand staat een van zijn werken. "Dit is ook hoe ik thuis leef. Ik ga in bad zitten met mijn kunstwerken. Volgens mij gaat het uiteindelijk erom dat je je met de kunst die je mooi vindt een ruimte eigen maakt."

Geïnteresseerden kunnen vanaf zaterdag tot en met zaterdag 11 maart tussen tien uur 's ochtends en acht uur in de avond de suite bezoeken. De sleutel is bij de receptie op te halen. De bezoekers mogen op eigen houtje naar de suite om de kunst te bekijken. Krabbé: "Hoe intiem is dat? Je wordt eigenlijk uitgenodigd en kunt zelf de tijd nemen."

Een-op-een
Er is geen tijdslimiet. Wat gebeurt er als er ineens een heel lange rij ontstaat? Tomassen: "Als dat gebeurt, gaan we dat goed managen. Desnoods ga ik er persoonlijk voor zorgen dat we ook buiten de openingstijden de suite beschikbaar stellen."

Krabbé vindt het mooi dat zijn werk nu op een andere manier te bewonderen is. "Je gaat het werk anders ervaren. Kunst hoeft niet gelieerd te zijn aan musea. Nu halen we de kunst juist uit een omgeving waarin de bezoeker het gewend is. Mijn werk móet in deze suite wel overleven."

De kunstenaar hoopt dat het werk door die verandering van ruimte iets anders met de bezoekers doet. "Ik hoop dat als je hier in je eentje bent de kunst echt nog veel meer binnenkomt en je het een-op-een kunt ervaren. Net zoals een verzamelaar die uren in zijn huis kan zitten en kan kijken naar zijn zelf verzamelde kunst. Dat is toch mooi?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden