Jarig Leerorkest zingt koningin Máxima toe

Koningin Máxima is woensdag in Amsterdam toegezongen door een enorm koor. Honderden kinderen zongen voor de koningin tijdens het lustrumconcert van Leerorkest.

Koningin Máxima bij het Leerorkest. Beeld ANP
Koningin Máxima bij het Leerorkest.Beeld ANP

De kinderen, uit groep 7 en 8 van Amsterdamse basisscholen met leerorkesten, zongen niet alleen voor Máxima. Een flink aantal scholieren speelde samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest.

In totaal traden 1088 kinderen op. Máxima kreeg niet alleen een bijzonder concert. De koningin mocht, als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, het handboek voor startende Leerorkest-scholen in ontvangst nemen.

De Westergasfabriek zat woensdagmiddag tjokvol met twee heel specifieke groepen: basisschoolkinderen en hun trotse ouders. De jonge zangers werden muzikaal begeleid door het Nederlands Philharmonisch Orkest en zangers van De Nationale Opera.

Een groepje gekleurde kinderen rent bij aanvang door de zaal. Dat was precies de bedoeling van het Leerorkest: migrantenkinderen die normaal gesproken niet zo snel in aanraking komen met klassieke muziek, krijgen op hun basisschool een uur per week les van een beroepsmusicus.

De eerste basisschool die zich aansloot stond in de Bijlmer, al snel volgden scholen in andere Amsterdamse wijken.

Máxima
Plotseling staat iedereen op. Gegil stijgt op vanuit het kinderkoor, dat een tribune met honderden plekken in beslag neemt. De speciale gast komt binnen: niemand minder dan koningin Máxima.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

De kinderen die viool spelen zwaaien met hun strijkstokken richting de koningin. "Dat u er bent is het allermooiste verjaardagscadeau", zegt oprichter Maco de Souza, die vanwege zijn verdienste werd verkozen als Amsterdammer van het Jaar 2013.

Beethoven
Hoogtepunt van het concert is een deel uit de Negende van Beethoven. "Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt", zingen de kinderen alsof ze allemaal vloeiend Duits spreken.

En dankzij Brand New Day uit de musical The Wiz wordt het ten slotte een echt meezingfestijn. Alle groene shirtjes, naar de kleur van het Leerorkest, gaan de lucht in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden