Update

Jarenlange celstraffen voor Danny K. en Dick Vrij

De rechtbank in Haarlem heeft Danny K. en Dick Vrij veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor, onder meer, witwassen, bedreiging en poging tot zware mishandeling. De twee maakten deel uit van een criminele organisatie die stelselmatig grote bedragen aan misdaadwinsten witwaste. Willem Holleeder kreeg 46 dagen celstraf voor de bedreiging van misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Rechtbanktekening van het zogeheten Andesproces tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank van Haarlem. VLNR achtergrond: Koos Plooij (OvJ) Willem Bos (OvJ), rechter G. de Jong, voorzitter mv. Daalmeijer, rechter J. Van den Bos. VLNR voorgrond: advocaat Nico Meijering, Dick V., Danny K, Willem Holleeder, advocaten Stijn Franken, Inez Weski en Jan-Hein Kuijpers. Beeld anp
Rechtbanktekening van het zogeheten Andesproces tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank van Haarlem. VLNR achtergrond: Koos Plooij (OvJ) Willem Bos (OvJ), rechter G. de Jong, voorzitter mv. Daalmeijer, rechter J. Van den Bos. VLNR voorgrond: advocaat Nico Meijering, Dick V., Danny K, Willem Holleeder, advocaten Stijn Franken, Inez Weski en Jan-Hein Kuijpers.Beeld anp

Danny K. wordt veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf voor het veelvuldig witwassen van grote bedragen, waarvan hij ook (ex-)vriendinnen royaal onderhield, bedreiging van ex-vriendinnen, het medeplegen van een poging tot zware mishandeling van toenmalig 'president' Theo Huisman van de Amsterdamse Hells Angels, het dwingen van de nieuwe vriend van een ex hun relatie te verbreken en het leiden van een criminele organisatie die stelselmatig grote bedragen aan misdaadwinsten witwaste en valsheid in geschrifte. Het OM had 6,5 jaar cel geëist tegen K.

Dick Vrij wordt veroordeeld tot drie jaar voor zware mishandeling van Willem Holleeder, zware mishandeling van een rivaal in een café, poging tot zware mishandeling van Hells Angel Huisman en deelname aan een criminele organisatie. Hij speelde daarin een prominente rol, aldus de rechtbank. Het OM had 4,5 jaar cel geëist tegen Vrij.

(Ex-)Partners ook veroordeeld
De partner van Danny K. en ex-vrouw van voetbaltrainer Patrick Kluivert, Angela van H., is veroordeeld tot zeven maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Zij heeft met twee ex-vriendinnen van K. geprofiteerd van zijn criminele verdiensten, vindt de rechtbank. De vrouwen hebben zich daarom schuldig gemaakt aan witwassen.

De twee exen kregen donderdag ook celstraffen. Een van hen kreeg 1,5 jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk, de ander een half jaar gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De vrouwen gingen onder meer van het geld op vakantie en reden in door K. betaalde auto's.

Peter R. de Vries
Willem Holleeder werd veroordeeld tot 46 dagen cel voor het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries. De rechtbank in Haarlem sprak hem vrij wegens gebrek aan bewijs vrij voor het afpersen van Theo Huisman.

Holleeder moet verder nog negentig van de 1095 dagen uitzitten van een vorige veroordeling voor afpersing. Hij had in een vorige afpersingszaak negen jaar cel gekregen en kwam in januari 2012 na zes jaar zitten voorwaardelijk vrij. Tijdens die proeftijd bedreigde hij De Vries, waardoor het OM er op aandrong dat hij het restant van zijn straf ook zou uitzitten.

Zwaar overdreven
De zeer vele, gedurende jaren afgeluisterde gesprekken die het kernbewijs vormen, maken volgens officier van justitie Koos Plooij 'een authentieke indruk', te meer omdat 'de verdachten zich onbespied waanden'. Het verweer van de verdachten dat ze in die gesprekken zwaar overdreven, noemde Plooij 'absurd'.

Inez Weski, advocaat van K., betoogde dat de hele zaak van tafel moest omdat de grondrechten van haar cliënt zouden zijn geschonden. Het OM zou sinds 2009 op onrechtmatige wijze en zonder deugdelijke verantwoording zeer vergaande opsporingsmiddelen hebben ingezet tegen K. (45) en medeverdachten, betoogde Weski.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden