Jarenlang gebrekkige archivering in Zuidoost

De inkoop en aanbesteding door het stadsdeel Zuidoost rammelde jarenlang aan alle kanten. Dat blijkt uit een maandag openbaar gemaakt onderzoek van Deloitte naar het inkoop- en aanbestedingsbeleid in de periode 2007-2017.

Amsterdam-Zuidoost Beeld Marc Driessen
Amsterdam-ZuidoostBeeld Marc Driessen

De onderzoekers bekeken bijna 300 dossiers uit deze periode, en moesten vaststellen dat ruim 80 procent van de dossiers onvoldoende documenten bevatten om een goede reconstructie van het inkoopproces te maken. Compleet was nog geen tien procent.

Het onderzoek leverde dus ook geen bewijs op voor de hardnekkige geruchten over fraude en vriendjespolitiek. SP’er Erik Flentge stelde in 2017 vragen in de raad over de afhandeling van een aantal dossiers. Dat was ook de aanleiding voor het onderzoek.

Ondanks de gebrekkige archivering concluderen de onderzoekers dat het beleid voor inkoop en aanbesteding voldoet aan de eisen. Er wordt inmiddels in de stadsdelen gewerkt met een nieuw systeem dat veel risico’s uitsluit.

Gebundeld

De onderzoekers adviseren om de archivering van stukken te verbeteren en regelmatig te controleren ook dit ook gebeurt. Een coördinator moet ervoor zorgen dat inkopen van de stadsdelen worden gebundeld waar dit kan.

Verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink is tevreden met de conclusie dat het beleid voldoet, maar maakt zich zorgen over de grote hoeveelheid incomplete dossiers. Alle aanbevelingen worden aangenomen, schrijft hij aan de raad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden