Jaren werk in vlammen opgegaan: 'Niet te bevatten'

Er is niks meer over van de soms unieke spullen van tien creatieve bedrijfjes in het Westelijk Havengebied. Zaterdag ging hun loods, een broedplaats, in vlammen op bij een grote brand.

Jasper Piersma
Brand in het Westelijk Havengebied, afgelopen zaterdag. Beeld ANP
Brand in het Westelijk Havengebied, afgelopen zaterdag.Beeld ANP

'Het moet nog doordringen dat alles weg is," zegt Jos Agasi van Blauwe Uur, een van de bedrijfjes in de loods. Agasi en zijn collega's maken onder meer videoprojecties voor festivals als Into The Great Wide Open en Grasnapolsky en hadden in de loods naast apparatuur ook unieke kunstobjecten staan.

De beamers waarmee de videowerken worden vertoond, waren op het moment van de brand in gebruik bij de opening van een parkeergarage in Leiden. "Dat we die nog hebben, betekent wel dat we door kunnen," zegt Agasi.

"We kunnen ons eerstvolgende project gewoon doen, maar we hadden ook twee voorstellingen in Engeland gepland waar we de kunstwerken nu van kwijt zijn. We hebben zelfs geen hamer meer om nieuwe te maken."

De brand die Amsterdam zaterdag in rook hulde werd ontdekt door een collega uit de loods. Die rook de brand en dacht dat die in het pand zelf woedde. Met een brandblusser in de aanslag ging hij op zoek en zag dat de vlammen uit het naastgelegen pand sloegen. "Hij kon nog maar net wegvluchten," zegt Agasi. Buiten stuurde hij een Whatsappbericht naar de andere loodsondernemers dat het goed mis was.

Eerder brand
Sarah Vos, vormgever van decors en aankleding van feesten, las het bericht en besloot met vrienden te gaan kijken hoe het met haar opslag gesteld was. In de buurt van de loods mocht ze niet komen van de brandweer en dus aanschouwde ze vanaf de andere kant van de pont in Zaandam hoe alles affikte. "Je weet niet wat je meemaakt als je dat ziet."

null Beeld anp
Beeld anp

Voor Vos is het bovendien niet de eerste keer dat brand haar treft. Vos is een van de mensen achter stichting Trammeland, een kunstenaarscollectief op de NDSM-werf, dat vorig jaar een van hun klassieke trams in vlammen op zag gaan. Pas sinds deze maand is de tram, waar regelmatig feestjes in en rond worden gegeven, vervangen door een nieuw exemplaar. Met Koningsdag vindt er voor het eerst weer een feest plaats.

Vos: "Normaal maak je als mens maar een keer in je leven een brand mee. Dat dit mij nu de twee keer overkomt... schiet mij maar lek." Trammeland roept op tijdens Koningsdag een extra biertje te drinken voor Vos.

Spaghetti
Ook voor Hidde van der Straaten van Fixsit, een decorbouwbedrijf voor onder andere Open Air en Magneet Festival, is het nog niet te beseffen dat de jarenlange creaties in vlammen zijn opgegaan. "Daar zitten honderden, misschien wel duizenden manuren in. Het is allemaal weg." Van der Straaten had daarnaast veel persoonlijke spullen opgeslagen in de loods. "Het is leed op veel verschillende niveaus."

De brandweer gaat geen verder onderzoek doen naar de brand. Omdat de brand zo verwoestend was en er tot zondagavond is nageblust en de smeulende resten zijn gesloopt, is het volgens een woordvoerder van de brandweer niet mogelijk om nog sporen te achterhalen. Een extern bureau gaat namens de verzekering wel onderzoek doen. Afhankelijk van de uitkomst daarvan, volgt er nog onderzoek van de politie.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Zondag is hij samen met zijn vriendin en een collega gaan kijken naar wat er nog over is van de loods. "Je krijgt een grote knoop in je maag als je dat ziet. Stalen balken liggen als spaghetti op de grond, het is bizar," zegt de ondernemer.

Hechte club
Tijd om echt stil te staan bij wat de vlammenzee heeft aangericht is er volgens Van der Straaten bijna niet. "Je bent tegelijkertijd verschillende wedstrijden aan het spelen. Op veel vlakken moet namelijk actie worden ondernomen, al ben je daar eigenlijk nog niet aan toe."

Ook voor Agasi is het doorpakken en overleggen hoe hij en zijn collega's nu verder moeten, bijvoorbeeld over het vinden van een nieuw onderkomen. "Het probleem is dat we niet verzekerd waren. Dat was onmogelijk, omdat het om allemaal losse units gaat in een grote loods. Daardoor is het niet helemaal af te sluiten."

De ondernemers zeggen steun bij elkaar te vinden. Zaterdagavond kwam een aantal al bij elkaar voor 'een biertje en een knuffel'. "Het is een hechte club, die hierdoor alleen nog maar hechter is geworden," zegt Vos.

De Westerunie en de organisator van Apenkooi en festival DGTL houden op zaterdag 13 mei een benefietavond in de Westerunie. De kaartverkoop komt geheel ten goede aan de getroffen bedrijfjes.

Lenette van Dongen

Cabaretier Lenette van Dongen moest zaterdag een voorstelling in Leeuwarden afzeggen vanwege de brand. De vrachtwagen waarin het decor en de techniek van haar show liggen, stond namelijk in een garage naast het pand waar de brand woedde. En omdat het terrein was afgesloten, kon ze die niet ophalen.

Van Dongen is wel naar het Friese theater afgereisd waar ze naar eigen zeggen honderden mensen te woord stond die voor niks kwamen. "Dat werd ongelooflijk gewaardeerd. Ik heb iedereen gesproken en iedereen was toch blij," vertelt ze in een video op Facebook. De show wordt op een later moment ingehaald. Met de spullen uit de opslag is niks gebeurd. "Maar rij één zal rook ruiken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden