Jaren wachttijd voor overstappers nieuw erfpachtsysteem

Beeld anp

Het nieuwe erfpachtsysteem is zo verstopt geraakt dat Amsterdammers ‘meerdere jaren’ moeten wachten voordat ze kunnen overstappen. ‘Dit loopt aan alle kanten vast.’

De afhandeling van alle overstap­aanvragen naar het nieuwe, eeuwigdurende erfpachtsysteem verloopt, ondanks de inzet van extra ambtenaren, nog altijd erg traag. In bijna twee jaar zijn slechts 951 Amsterdammers overgestapt op het nieuwe systeem. Dat is een fractie van de 26.500 aanvragen die zijn ingediend. Veel Amsterdammers wachten al maanden op antwoord van de gemeente.

En het ergste moet nog komen, want Amsterdam telt zo’n 200.000 erfpachters. ‘De verwachting is dat in de tweede helft van 2019 aanzienlijke aantallen overstapaanvragen zullen worden gedaan,’ schrijft wethouder Marieke van Doorninck aan de gemeenteraad. Dit leidt tot nog meer opstoppingen in de afhandeling. Van Doorninck verwacht dat de afhandeling van aanvragen ‘mogelijk tot meerdere jaren in beslag gaat nemen’.

Om de afhandeling te versnellen is een extern bureau ingehuurd en worden de systemen aangepast.

Prijsschokken voorkomen

Amsterdam voerde in 2017, onder het vorige college, het nieuwe erfpachtsysteem in. Huizenbezitters kunnen hun erfpacht voor altijd afkopen of hun canon voor eeuwig vastleggen. Op deze manier voorkomen ze de prijsschokken die gebruikelijk zijn als hun erfpacht na vijftig jaar afloopt.

Koen de Lange van Stichting Erfpacht Belang Amsterdam stelt dat het nieuwe systeem ‘aan alle kanten vastloopt’. Ook raadslid Diederik Boom­sma van het CDA vindt dat. “De gemeente doet maar wat.”

De VVD wil voorstellen dat huizenbezitters geen erfpachtcanon hoeven te betalen zolang ze wachten op een aanbieding. “Dit moet een prikkel geven aan de gemeente om op te schieten,” zegt raadslid Hala Naoum Néhmé.

Erfpachters die voor 1 januari 2020 overstappen, krijgen 10 procent korting en maken gebruik van gunstiger voorwaarden; bij de berekening van de eeuwigdurende erfpacht geldt de lage WOZ-waarde uit 2014.

Deadline missen

De vrees bestaat dat Amsterdammers deze deadline gaan missen door de trage afhandeling. Van Doorninck is dan ook soepel. Als huizenbezitters voor 1 januari een aanvraag doen, kunnen ze hoe dan ook gebruik maken van de kortingen.

De trage afhandeling kan ook problemen veroorzaken bij de verkoop van een huis. Als de verkoper de aanbieding van de gemeente nog niet binnen heeft, kan hij de koper geen duidelijkheid verschaffen over de afkoopsom. En zo’n afkoopsom heeft weer invloed op de verkoopprijs. De gemeente belooft dat de koper zelf een aanvraag kan indienen onder dezelfde voorwaarden als de verkoper.

Vereniging Eigen Huis vindt dat de gemeente veel verder moet gaan en de gunstigere voorwaarden ook na 1 januari 2020 moet handhaven, vanwege de vertragingen.

Uit de gegevens van de gemeente blijkt dat de meeste aanvragen voor een overstap uit Oost komen, gevolgd door Zuid en Nieuw-West. Slechts 5 procent komt uit de binnenstad. Dat zou te maken kunnen hebben met de hoge WOZ-waarden die daar gelden, waardoor een overstap erg duur is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden