Jaren de dupe na diefstal id

De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, heeft de zaak sinds 2008 in onderzoek. Gisteren maakte hij bekend dat de naam van Kowsoleea moet worden gezuiverd. Foto ANP Beeld
De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, heeft de zaak sinds 2008 in onderzoek. Gisteren maakte hij bekend dat de naam van Kowsoleea moet worden gezuiverd. Foto ANP

HOOFDDORP - Ondernemer Ron Kowsoleea uit Hoofddorp is jaren het slachtoffer geweest van identiteitsfraude. Een drugverslaafde man die hem nog kende uit Suriname, gaf zich sinds de jaren negentig voor hem uit waardoor de Kowsoleea bij de overheid geregistreerd stond als een zware crimineel die illegaal in Nederland verbleef.

Kowsoleea bereidt een miljoenenclaim voor tegen de staat. Het misbruik heeft jaren geduurd. Kowsoleea werd regelmatig opgepakt door politie en marechaussee. Op Schiphol werd hij verschillende malen niet toegelaten tot een vliegtuig. Ook viel de Fiod met 35 man zijn woning binnen en werd de man ten overstaan van zijn twee kinderen beschuldigd van het witwassen van geld. In alle gevallen waren de feiten gepleegd door de identiteitsdief.

De identiteitsfraude heeft Kowsoleea lichamelijk, geestelijk en financieel geruïneerd. Hij moest verhuizen omdat hij in zijn vorige buurt met de nek werd aangekeken. Financieel zit hij aan de grond. Zijn voornamelijk Surinaamse contacten wilden geen zaken meer met hem doen toen het gerucht ging dat hij drugsgebruiker was. Een normaal leven is niet meer mogelijk. ''Hij is heel angstig en durft bijna niet meer over straat,'' zegt zijn advocaat Tessa van Harten.

De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, heeft de zaak sinds 2008 in onderzoek. Gisteren maakte hij bekend dat de naam van Kowsoleea moet worden gezuiverd. Uit alle overheidssystemen moet de naam verwijderd worden. ''Er wordt gezegd dat dit al voor een deel is gebeurd, maar dat weten we niet zeker. Alle systemen moeten één voor één worden gecontroleerd,'' aldus Van Harten.

Het ministerie van Justitie heeft positief gereageerd op het aanbod van de ombudsman te bemiddelen tussen minister Ernst Hirsch Ballin en Kowsoleea. De inval van de Fiod wordt apart nog tegen het licht gehouden. Daarna komt de zakenman zeker met een schadevergoeding. ''We weten nog niet hoe hoog de eis zal zijn, maar de claim zal zeker in de miljoenen lopen.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden