Japanse kroonprinses komt naar Amsterdam

De Japanse kroonprinses Masako woont samen met haar man kroonprins Naruhito de inhuldiging bij van koning Willem-Alexander. Dat is woensdag in Tokio bekendgemaakt. Het is voor het eerst in 11 jaar dat de prinses een officiële buitenlandse reis maakt.

Masako was al eerder in Nederland. Samen met Naruhito en dochtertje Aiko verbleef ze in 2006 enige tijd op het Oude Loo in Apeldoorn voor vakantie. Beeld anp
Masako was al eerder in Nederland. Samen met Naruhito en dochtertje Aiko verbleef ze in 2006 enige tijd op het Oude Loo in Apeldoorn voor vakantie.Beeld anp

Naar het Rijksmuseum
Volgens de Japanse televisiezender NHK wordt in Amsterdam van programmaonderdeel tot programmaonderdeel bekeken of Masako in staat is het bij te wonen. Ze heeft al jarenlang last van een zware depressie en verschijnt weinig in het openbaar. Ze krijgt in elk geval de kans in het vernieuwde Rijksmuseum, waar koningin Beatrix haar afscheidsdiner geeft, de in Japan zo populaire werken van Vermeer en Rembrandt te zien. Het kroonprinselijk paar vertrekt op 28 april en keert op 3 mei weer terug naar Japan.

Vriendschap Kroonprins Naruhito en Alexander
Kroonprins Naruhito is een goede vriend van Willem-Alexander. Ze delen onder meer hun belangstelling voor watermanagement en hebben elkaar vorige maand nog ontmoet bij de VN in New York. De Japanse kroonprins heeft sinds zijn vrouw begin 2003 ziek werd alle buitenlandse reizen alleen gemaakt. Het paar vertrekt op 28 april naar Nederland en vliegt op 3 mei terug naar Japan.

Depressie
Het droeve lot van de begaafde ambassadeursdochter die depressief werd door het keurslijf van de keizerlijke hofhouding, heeft de afgelopen tien jaar wereldwijd de aandacht getrokken en was ook het onderwerp van een bestseller van de Australische auteur Ben Hills: Masako, gevangene van de Chrysanten troon. Dat de kroonprinses nu eindelijk weer eens op reis kan, is daardoor koninklijk 'wereldnieuws'.

Masako ziet haar vader in Den Haag
Voor Masako is het extra plezierig. Niet alleen bewaart ze goede herinneringen aan de unieke vakantie op de Veluwe, maar ook krijgt ze de kans haar ouders buiten het keizerlijke protocol om te bezoeken. Masako's vader Hisashi Owada was tot vorig jaar de hoogste rechter van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en werd na zijn ambtstermijn weer 'gewoon' rechter bij het hof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden