Japans 'afvaleiland' ter grootte van Texas drijft richting VS

Het weegt een miljoen ton en heeft een oppervlakte vergelijkbaar met de Amerikaanse staat Texas. Een gigantisch, drijvend 'eiland' van rommel, puin en afval afkomstig uit Japan, dat in 2011 door een tsunami werd getroffen, dobbert richting de westkust van de Verenigde Staten. Dat meldt The Independent.

Drijvende rommel in de Japanse zee na de tsunami in 2011. Beeld epa
Drijvende rommel in de Japanse zee na de tsunami in 2011.Beeld epa

Het eiland, door de Amerikaanse nieuwszender omgedoopt tot 'toxic monster', is het grootste 'rommeleiland' dat in de Grote Oceaan drijft. Het beslaat een oppervlak ter grootte van Texas en drijft nu op zo'n 2.750 kilometer van de westkust af, tussen Hawaï en Californië in.

Naast 'toxic monster' drijven er nog enkele miljoenen tonnen puin wijdverspreid in de Grote Oceaan. Alle rommel samen zou een oppervlak hebben groter dan dat van de VS en in theorie zeker vijf miljoen ton wegen. Onder de rommel bevinden zich boten, huizen en elektrische apparaten, allemaal meegesleept vanaf de noordkust van Japan na de tsunami van 2011.

Vorige week bracht de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een agentschap van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken, een rapport uit over het drijvende afval. Het rapport toont dat 'toxic monster' zeer onvoorspelbaar is; experts schatten dat de troep overal tussen Alaska en Hawaï aan land zou kunnen spoelen in de komende jaren. Mogelijk spoelt er nu al afval aan. In Canada zijn er sinds de winter van 2011 meldingen van aangespoelde Japanse vissersschepen.

Wrakhout na de tsunami Beeld epa
Wrakhout na de tsunamiBeeld epa

Het Japanse ministerie van Milieu schat dat ongeveer vijf miljoen ton rommel is afgedreven van de kust van Japan. 30 procent zou verder de Grote Oceaan op zijn gegaan, de rest zou zijn gezonken tot de zeebodem rond Japan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden