Japan scheldt schuld Myanmar kwijt

Japan scheldt Myanmar een schuld van ongeveer 2,8 miljoen euro kwijt. Japan wil daarmee de democratische en economische hervormingen in het land ondersteunen.

De Japanse premier Yoshihiko Noda (L) en de Myanmarese president Thein Sein. Beeld reuters
De Japanse premier Yoshihiko Noda (L) en de Myanmarese president Thein Sein.Beeld reuters

Dat heeft de Japanse regering vandaag bekendgemaakt na gesprekken tussen de Japanse premier Yoshihiko Noda en de Myanmarese president Thein Sein.

Een lening van Japan aan Myanmar die in april 2003 moest worden terugbetaald wordt weggestreept, evenals de rentekosten van de afgelopen twintig jaar. De twee landen gaan gezamenlijk toezien op de hervormingen.

De junta die Myanmar jarenlang bestuurde droeg vorig jaar de macht over aan een burgerregering. Sindsdien zijn er politieke en economische hervormingsmaatregelen getroffen.

5,6 miljard hulp voor Mekong-regio
Japan heeft ongeveer 5,6 miljard euro aan ontwikkelingshulp toegezegd voor Vietnam, Cambodja, Thailand, Laos en Myanmar. Volgens Noda is stabiliteit in en ontwikkeling van de Mekong-regio van groot belang voor de vrede en welvaart.

Noda zei op een persconferentie na een top van regeringsleiders uit de Mekong-regio dat de regio erg belangrijk is voor Japan. Het lijkt erop dat Japan de banden wil aanhalen met het oog op de Chinese invloed in regio.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden