'Japan brengt walvisstand niet in gevaar'

Japan brengt de walvisstand in de Stille Oceaan niet in gevaar. Het vangen van honderden walvissen per jaar voor wetenschappelijke doeleinden is in overeenstemming met het internationaal recht. Het is juist Australië dat met zijn verzet tegen het Japanse vangstprogramma probeert een internationaal verdrag 'om te buigen'. Dit betoogde Japan dinsdag voor het Internationaal Gerechtshof.

Beeld afp

De hoogste VN-rechters in het Haagse Vredespaleis behandelen sinds vorige week een Australische klacht tegen de Japanse walvisvangst. Die is volgens critici commercieel, ondanks een internationaal afgesproken tijdelijke stop op de visserij op walvissen om ze op te eten.

Japan wil op termijn de commerciële walvisvangst hervatten. Het hamert op zijn recht om wetenschappelijke gegevens te verzamelen waarmee het de hervatting van zijn commerciële walvisvangst kan bepleiten.

Australië probeert volgens Japan via de Internationale Walvisvangstcommissie een blijvend totaalverbod op walvisvangst te bereiken. Maar de conventie uit 1946 gaat over de regulering van de walvisvangst, niet om een algemeen verbod.

'Emotioneel' gezien vindt Japan het begrijpelijk dat er mensen zijn die het doden van walvissen onder alle omstandigheden verwerpelijk vinden, maar het eist tevens respect voor zijn eigen cultuur. 'Japan, omgeven door de zee, heeft altijd in harmonie met de natuur geleefd. Moeten wij ons ervoor schamen?', aldus plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Koji Tsuruoka. De delegatie uit Tokio herinnerde de ICJ-rechters eraan dat zij op basis van juridische en niet van ethische argumenten moeten beslissen.

Japan viel uit tegen Sea Shepherd, een van de organisaties die actie voeren tegen de Japanse walvisvangst. Volgens Tokio gaat het om 'gewelddadige extremisten' die met hun 'privéleger Japanse onderzoeksboten aanvallen'. Japan hekelde tevens dat Sea Shepherd steun ontvangt vanuit Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden