Janssen en Malewicz nieuwe advocaten van Willem Holleeder

Advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz gaan Willem Holleeder verdedigen in zijn strafzaak over zes onderwereldmoorden.

Willem Holleeder Beeld anp
Willem HolleederBeeld anp

Zij kennen een deel van die moorddossiers én belangrijke (kroon)getuigen al goed, doordat ze de tot levenslang veroordeelde Jesse R. bijstaan in de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage.

In Passage, het megaproces dat al zich sinds 2007 voortsleept, zijn onder meer de liquidaties aan de orde van Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl (2006) en Cor van Hout en diens metgezel Robert ter Haak (2003).

Voor die moorden heeft Holleeder volgens justitie de opdracht gegeven, terwijl Jesse R. betrokken zou zijn geweest bij de uitvoering. Kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros in die Passage zijn ook van groot belang in de zaak tegen Holleeder.

Advocaten Stijn Franken, Chrisje Zuur en Tamara Buruma legden in mei met tegenzin de verdediging van Holleeder neer omdat de Amsterdamse deken daarop had aangedrongen.

Sandra den Hartog
Franken was in het verleden ook advocaat van Holleeders ex-vriendin Sandra den Hartog, waardoor een belangenconflict dreigde nu zij tegen Holleeder getuigt, samen met zijn zussen Astrid en Sonja. Het terugtreden van de raadslieden betekent forse vertraging voor Holleeders proces, dat nog in de aanloopfase verkeert.

Zijn dossier en de dossiers van zaken die direct of indirect een rol spelen, beslaan inmiddels zo'n duizend ordners. Franken stond Holleeder al bij sinds 2007, in diens afpersingszaak. Hoewel Janssen en Malewicz een deel van Holleeders dossiers en belangrijke getuigen al kennen, zullen zij maanden nodig hebben om zich in te lezen.

Aan de andere kant zijn delen van hun pleidooien in de Passagezaak ook bruikbaar in de zaak tegen Holleeder; bijvoorbeeld waar het gaat om de betrouwbaarheid van de kroongetuigen of de rechtmatigheid van de overeenkomsten die het Openbaar Ministerie met hen heeft gesloten.

Willem Holleeder tijdens een zitting in de rechtbank van Amsterdam. Beeld anp
Willem Holleeder tijdens een zitting in de rechtbank van Amsterdam.Beeld anp

Hoewel Jesse R. is veroordeeld als huurmoordenaar in afrekeningen waartoe Holleeder volgens justitie de opdracht gaf, vrezen Janssen en Malewicz blijkens hun persbericht geen belangenconflict.

Jesse R. en Holleeder weerspreken immers dat ze elkaar (goed) kennen en ontkennen samen achter moorden zitten. Janssen en Malewicz zijn verbonden aan advocatenpraktijk Cleerdin en Hamer Advocaten, het grootste strafrechtkantoor van Nederland met vestiging in onder meer de Amsterdamse Pijp en Rotterdam.

Jaren
In de zaak tegen Holleeder is donderdag weer een inleidende zitting, waarop de gevolgen van de wisselingen in zijn verdediging zullen worden besproken. De zaak zal hoe dan ook nog jaren duren.

Behalve van het beramen van de liquidaties van Van Hout, Ter Haak, Houtman en Van der Bijl wordt Holleeder verdacht van het organiseren van de moorden op Willem Endstra (2004) en Johnny Mieremet (2005) en van het entameren van enkele mislukte aanslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden