Plus

Janne Schra: 'Annie M.G. Schmidt vangt nog steeds onze identiteit'

Carré eert maandag en dinsdag Annie M.G. Schmidt met liedjes en theater. Loes Luca deelt het podium met Janne Schra, en anderen.

Mike Peek
'Ik denk dat Annie M.G. Schmidt onze identiteit nog steeds vangt.' Beeld ANP
'Ik denk dat Annie M.G. Schmidt onze identiteit nog steeds vangt.'Beeld ANP

Loes Luca werkte vorig jaar mee aan het gala over Wim Sonneveld en werd door Clemens van der Grinten, van AvroTros, gevraagd om de voorstelling over Annie M.G. Schmidt te presenteren.

"Misschien omdat ik Ja Zuster, Nee Zuster heb gedaan. Ik vond het direct een enig idee. Ik ben erg fan van haar repertoire. Het is cultureel erfgoed. En ik vond het een stoer wijf met een goed gevoel voor humor."

"Ik vind het jammer dat ik haar niet beter kende en niet in haar leesclubje zat. Ik heb haar een keer ontmoet, tijdens de opnames van de televisieserie Beppie, maar toen was ze inmiddels zo slechtziend dat ik niet denk dat ze mij ook heeft gezien."

Meezingers en onbekend werk
Luca mocht de cast voor Annie M.G. in Carré samenstellen met regisseur Ronald Klamer. Ze kozen naast muzikaal leider Pol Vanfleteren voor Huub van der Lubbe, Jenny Arean, Anniek Pheifer, Frédérique Spigt, Laetitia Gerards, Dick van den Toorn, de Zusjes van Wanrooy, Het Haags Matrozenkoor én voor zangeres Janne Schra. Die had vooraf veel minder affiniteit met Schmidts werk dan Luca.

"Ik dacht: wat ken ik dat allemaal slecht. Annie M.G. Schmidt was voor mij vooral iets van het voorlezen van vroeger. Behalve De Twips, dat ik al eens met Annies zoon Flip heb opgenomen, Ja Zuster, Nee Zuster en Duifies Duifies kende ik niet zoveel liedjes."

"Er ging tijdens de research een schatkamer voor me open vol nummers die ik heel goed en grappig vind. Ik ben ook de podcast over Harry Bannink gaan luisteren, van Gijs Groenteman, waarin veel van haar werk voorbijkomt. De humor is inderdaad te gek."

Luca: "Ik ben veel meer dan Janne met Annie M.G. Schmidt opgegroeid. Toen de televisieserie Ja Zuster, Nee Zuster begon, in 1966, was ik 13. Daar bleef ik samen met mijn moeder echt voor thuis hoor. Dat vonden we dolletjes. En we waren niet de enigen. Het was stil op straat."

"Hoofdrolspeelster Hetty Blok heb ik wat vaker mogen ontmoeten en ik zeg weleens dat zij meer op mijn moeder leek dan mijn echte moeder. We kunnen allebei zonder onze handen te gebruiken vliegen van de muur happen. We hebben allebei zo'n overbeet. En een herkenbare stem."

Loes Luca

De actrice presenteert de avond in Carré

null Beeld De LaMar Theater
Beeld De LaMar Theater

Schra: "Het Annie M.G.-materiaal is op Loes haar lijf geschreven. Leuk dat ze voor de cast niet alleen in de musicalhoek is gaan zoeken. Ik ga nooit naar musicals omdat ik bang ben dat alles heel glad klinkt, hoewel dat misschien onzin is. Wat leuk is aan deze voorstelling is dat de zangers hun eigen manier van zingen hebben, wat zorgt voor levendigheid in het geluid."

Luca: "Ik verheug me er op om mijn lieve vriendin Frédérique Spigt Kleine Zwakke Vrouw te horen zingen. En Huub zie ik vaak omdat hij mijn zwager is, maar dat ik nu samen met hem Aan De Trapeze mag doen, is echt een cadeautje. We brengen natuurlijk een aantal meezingers, want dat vindt iedereen leuk, maar we laten ook serieuzer en onbekender werk horen."

Schra: "Ik ben benieuwd naar de rest. Het Is Over is echt te gek, en dan vooral in de uitvoering van Jenny Arean. Dat is een van de nummers die ik al wel kende."

Is het werk van Annie M.G. Schmidt nou zo goed omdat het tijdloos is of omdat het juist een tijdsbeeld geeft?

Luca: "Het is zeker niet alleen maar tijdloos. Als je nu hoort hoe hard mensen lachten om de grapjes die ze voor Conny Stuart schreef, dat zou nu niet meer gebeuren. Maar de onderwerpen die ze behandelde zijn nog actueel."

Schra: "Er hangt een fifties-sfeertje om haar werk, al heb ik dat idee misschien vooral door Ja Zuster, Nee Zuster. Dat lichtroze, die kleding. Toch denk ik dat Annie M.G. Schmidt onze identiteit nog steeds vangt. Het lijkt soms wat truttig, maar er broeit van alles. Dat herken ik echt als iets Nederlands."

Annie M.G. in Carré, 12 en 13 november, 20.00 uur.

Janne Schra

De zangeres is een van de artiesten die een ode aan Annie M.G. Schmidt brengen maandag en dinsdag

null Beeld Lieke Romeijn
Beeld Lieke Romeijn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden