Han Lips

Janine Abbring draaide om de hete Breij heen

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zomergasten met Claudia de Breij.

De kijker mocht niet pootjebaden. Beeld Zomergasten
De kijker mocht niet pootjebaden.Beeld Zomergasten

Het is keer op keer de vraag die rijst als de aftiteling van Zomergasten begint te draaien: wat zeggen ze dan? Als de lichten de gedimd zijn en de nagloeiende microfoontjes na drie uur eindelijk uit staan? Waar hebben ze het dan over?

Zou Janine Abbring daar, al pootjebadend op de caravan naast Claudia de Breij wel de ongenuanceerde en volledige versie van de antwoorden op haar vragen gekregen hebben?

We zullen het nooit weten, maar Lips voelde zich door dat gezellige vrouwen-onder-elkaarmomentje toch een beetje bekocht.

Aan de fragmenten lag het niet. Annie M.G. Schmidt, Michelle Obama, Juf Kiet, Pownews, Southpark, Barbra Streisand en strateeg Roger Stone die ook Trump adviseerde.

Maar Abbring leek na een scherpe reeks afleveringen in versnelling vijf te staan; leunde net te vroeg achterover en draaide om de hete Breij heen. En kon die aimabele gutmensch De Breij wegkomen met een reeks aan tegenstrijdigheden die onvoldoende besproken werden. Zoals hoe een introvert persoon er al vanaf haar vijftiende van droomt een drie uur durend interview uit te zitten op de publieke televisie?

Even lijkt Abbring zich te herpakken als het gesprek na een fragment uit de film Pride op de coming-out van De Breij komt die beaamt geen behoefte heeft gezien te worden als rolmodel - "Homo zijn is voor mij geen beroep" - en dus niet bepaald op de barricaden springt voor homorechten. "Maar wat is er mis met een rolmodel zijn?"

Een mooie vraag, maar het gesprek valt al snel terug in gemoedelijk gekeuvel zoals twee vriendinnen dat doen en waardoor de kijker zich uiteindelijk toch een beetje buitengesloten voelt. Als het derde wiel aan de caravan die niet mee mag pootjebaden.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden