Janice Babel is Miss Amsterdam

Janice Babel (25) mag zich het komend jaar Miss Amsterdam noemen. Die titel kreeg ze zondagavond uitgereikt in de RAI.

Beeld Raoul Neijhorst

Een driekoppige jury wees haar als knapste van zeven finalisten aan. De verkiezing werd dit jaar voor de tweede keer gehouden.

De studente communicatie nam de titel Miss Amsterdam over van Ireda Nijboer. Zij maakte zich het afgelopen jaar sterk tegen pesten op scholen.

De Miss Amsterdam-verkiezing verliep volledig Me Too-proof. Geen badpakkenparade, nauwelijks borsten of billen en nergens iets wat op een vleeskeuring leek te bekennen.

Presentator Jörgen Raymann deed her en der een beetje schalks, maar niets onbetamelijks. De kandidates werden helemaal voor vol aangezien.

16 kandidaten
En terecht, want het zijn zonder uitzondering leuke vrouwen, de 16 Amsterdamsen die zondagavond op het podium stonden van het Rai Theater. Zelfbewuste types die wel zeggen dat ze buiten hun comfort zone staan te treden, maar van wie je de zenuwen nauwelijks afziet.

Eigenwijs en best goedgebekt. Ambitieus op een leuke manier. Hoe Amsterdams wil je ze hebben?

Het zouden ingewikkelde tijden kunnen zijn voor zoiets een missverkiezing, maar aan gedoe werd niet gedaan deze avond. Want ze noemen het een verkiezing, maar het draait eigenlijk om vrouwen in hun kracht te zetten. Een ordentelijke avond over de inclusieve stad, vermomd als beautycontest.

Er viel wel wat te zien, maar je voelde je als publiek nergens een voyeur. Nou ja, zo'n avond dus.

Hard nodig
Locoburgemeester Eric van der Burg, tijdens zo ongeveer zijn laatste optreden namens het stadsbestuur, vond het ook. "Deze verkiezing gaat niet over mooie vrouwen, dit is een verkiezing die gaat over sterke en krachtige vrouwen, over hoe je vrouwen goed in positie kan brengen."

En dat is hard nodig, zo klonk het in het Rai Theater: vrouwen verdienen nog steeds 16 procent minder dan mannen die in vergelijkbare posities werken.

Het is er allemaal goed ingepompt bij de deelneemsters, ze voelen haarfijn aan wat er van hen verwacht wordt. Ze pleiten voor stoppen met pesten en begrip voor andersdenkenden.

Onderwijs, erbij horen en dat we een lieve stad moeten blijven natuurlijk. Over jezelf zijn, 'ondanks alles'. Dat het leven vallen en opstaan is, maar dat het toch echt draait om het opstaan. Vrouwenrechten, meisjesrechten, mensenrechten: het kwam allemaal langs alsof het een doodordinaire missverkiezing betrof.

Kroon en sjerp
Het werkt wel, zo'n warm bad, de avond was geslaagd. De winnares, de 25-jarige communicatiestudente Janice Babel, is blij en al die vrouwen die niet gewonnen hebben zijn praktisch net zo blij.

Er werd een kroon opgezet en een sjerp omgehangen. Je vergeet er bijna van dat je eigenlijk getuige was van iets tamelijk bizars. Allemaal vrouwen op een podium en een jury heeft gekozen wie er de leukste is. Waarbij het 'vooral om de binnenkant draait', maar een hork met een prachtkarakter zat er ook deze keer weer niet tussen.

Presentator Raymann, hij was in zijn element, zei dat de deelneemsters aan deze verkiezing vrouwen zijn die 'meer dan lustobjecten' zijn.

Jurylid en acteur Sergio IJssel zei vooral te hebben gelet op hoe de vrouwen de voor hen belangrijke punten voor het voetlicht hebben weten te brengen. "De overdracht dus. Het gaat hier niet alleen om de looks."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden