Han Lips

Jan Versteegh maakt ons belastingparadijs inzichtelijk

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Jan de Belastingman.

Jan de Belastingman Beeld NPO3
Jan de BelastingmanBeeld NPO3

Lips moet toegeven dat hij enigszins huiverig was toen hij de aankondiging van Jan de Belastingman zag in de gids. De persoonlijke zoektochten zijn zeker bij BNN-Vara nogal oververtegenwoordigd.

In Jan Wordt Vader laat Jan Versteegh zijn belevenissen zien rond zijn aanstaande vaderschap, zou dit programma de onmeetbare worsteling met de jaarlijkse belastingaangifte gaan verslaan?

Het pessimisme was geenszins terecht, bleek al snel. Versteegh probeert antwoorden te vinden op vragen over belastingontwijking - in tegenstelling tot belastingontduiking volledig legaal. Niet een klein dingetje: er wordt jaarlijks 4000 miljard euro door Nederland gesluisd.

In een methode die doet denken aan De Keuringsdienst van Waarde maakt Versteegh inzichtelijk waarom Nederland een belastingparadijs is voor grote multinationals.

Niet iets waar Lips nog nooit over las, maar de informatievoorziening stokt vaak in de complexiteit van de materie. Het programma slaagt er met vrolijke vogel Versteegh in de ernst van de situatie luchtig en overzichtelijk te maken - zonder dat het een onemanshow wordt.

Want waarom kan de Hema de lokale bakker wegconcurreren door belastingafspraken met de overheid? En hoe kan het dat in het hoofdkantoor van de grootste staal­fabriek van de wereld, gevestigd op de Zuidas, enkel een bureau, koffiezetapparaat en kamerplant staat?

Wezenlijke vragen die Versteegh probeert op te helderen, al gaat dat niet makkelijk: de trustkantoren houden de rijen gesloten en de klantenservice van de Belastingdienst kon ook al niet regelen dat hij minder belasting mag betalen.

In de komende afleveringen gaat de presentator zelf proberen belasting te ontwijken met een brievenbus­firma. Eerste bestemming: Bermuda, waar bedrijven als Aegon en Philips precies 0 procent belasting betalen.

Lips gaat kijken.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden