Plus

Jan van Boven (1923-2017) leefde zo'n beetje voor de Febo

Het werd uiteindelijk toch een begrafenis. Bij leven mocht Jan van Boven graag de grap maken dat hij na zijn overlijden wilde worden verwerkt in een kroket. Maar tussen droom en daad staat de Wet op de Lijkbezorging in de weg.

Jan van Boven hield van werken en hield dat ook vol tot op zeer hoge leeftijd. Beeld Marc Driessen
Jan van Boven hield van werken en hield dat ook vol tot op zeer hoge leeftijd.Beeld Marc Driessen

En daarom kreeg de markante uitbater van de Febo op de Amsteldijk maandag een mooie plek op de begraafplaats Zorgvlied - waar de regen voor de gelegenheid met bakken uit de hemel kwam.

Van Boven, vorige week dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden, vormde samen met zijn levenspartner Fatima tientallen jaren lang het vrolijke uithangbord van de snackbar.

Witte slagersjas
Ome Jan was behalve een harde werker ook een onvermoeibare grappenmaker die niet aarzelde het uiterlijk van een binnengekomen klant van kritisch commentaar te voorzien. Hij kwam er moeiteloos mee weg, met dank aan zijn glimmende pretogen en de kwaliteit van zijn gefrituurde handelswaar.

Op dat laatste was Van Boven buitengewoon trots. Hij was in 1972 de eerste franchisenemer van het snack-imperium van Johan de Borst, en droeg zijn witte slagersjas als een hermelijnen mantel.

Veertig jaar
Dertien had hij er, zodat hij desnoods drie keer per dag een schoon exemplaar bij de hand had. Echtgenote Fatima memoreerde tijdens de uitvaart dat de witte jas ook meeging op de vakanties naar Spanje, en zelfs naar het ziekenhuis als de ondernemer daar voor behandeling moest zijn.

Dat Van Boven het meer dan veertig jaar uithield bij de Febo zegt veel over zijn liefde voor het bedrijf. Want de rest van zijn leven leek hij te kampen met een ernstig tekort aan zitvlees.

Cashewnotenfabriek
En een grote zin voor avontuur: Van Boven dreef een camping in Spanje, een bordeel en een restaurant in België, een autoverhuurbedrijf in Mexico en in Indonesië een cashewnotenfabriek. In Nigeria moest het echtpaar het land uit vluchten na twee dagen te zijn vastgehouden door criminelen.

Zijn mooiste jaren beleefde hij volgens eigen zeggen in zijn zaak aan de Amsteldijk, zeker toen deze nog dag en nacht open was.

Van Boven leefde zo'n beetje in zijn zaak, hij draaide een topomzet, maar hield ook ook van de nachtvogels die in de kleine uurtjes kwamen aanwaaien voor een broodje krabsalade, een kroket of een kom erwtensoep. Studenten, taxi-chauffeurs, dienders en criminelen vochten er gezamenlijk tegen de slaap, en Van Boven genoot met volle teugen.

Snedige gastheer
De ondernemer hield van werken en hield dat ook vol tot op zeer hoge leeftijd. De laatste jaren trad hij vooral op als snedige gastheer in zijn zaak. Een ongelukkige valpartij voor de deur van de zaak bleek de inleiding van een langdurig verblijf in het ziekenhuis, en uiteindelijk ook het Sarphatihuis.

Fatima nam daar de verzorging op zich, en nam om de dag een kroket mee voor de man die er in al die jaren vele miljoenen moet hebben verkocht aan zijn klanten, met een servetje, mosterd en een grap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden