Met video's

Jan Terlouw voelt zich beetje bekocht door wethouder Choho

Schrijver, oud-politicus en vooral D66-erelid Jan Terlouw voelt zich een beetje bekocht. De aardigste man van Nederland is een kunstje geflikt door de Amsterdamse D66-wethouder Abdeluheb Choho. 'Ik had verstandiger moeten zijn.'

Abdeluheb Choho en Jan TerlouwBeeld ANP/Het Parool

Uitgerekend Terlouw, die in november het land wist te beroeren door zijn pleidooi voor meer vertrouwen. Het touwtje uit de brievenbus uit zijn jeugd, waarmee kinderen thuis naar binnen konden komen, is verdwenen.

"Volwassenen ook. We vertrouwden elkaar", aldus Terlouw. In dat vertrouwen nam Terlouw begin mei dan ook een aardig filmpje op nadat hij wethouder Choho thuis ter kennismaking had ontvangen.

Maar hij ontving daarmee ook lijsttrekkerskandidaat Choho, die met twee anderen in een bitter gevecht om de nummer 1-positie in D66 in Amsterdam is verwikkeld

Mooi meegenomen, dacht Choho, die het filmpje snel op zijn Facebookpagina en op Twitter plaatste. "We vonden elkaar in de overtuiging dat D66 een sterker sociaal en groen verhaal nodig heeft", schreef hij eronder.

Vast waar, maar daarmee leek het net alsof Terlouw Choho aanwijst als de man die dat moet gaan regelen. Dát was niet de bedoeling.

Tegenfilmpje van Terlouw
De steunbetuiging van Terlouw zorgde voor nieuw elan voor kamp Choho. De beeltenis van Terlouw was niet meer weg te denken uit zijn campagne. 7000 mensen hebben het filmpje dat hij meerdere malen onder zijn aanhangers verspreidde, bekeken. Een hoop als je bedenkt dat slechts 3700 D66-leden stemgerechtigd zijn

Terlouw kreeg er deze week lucht van, en maakte een nieuw filmpje met een heel andere boodschap: "Ik heb begrepen dat er drie kandidaat lijsttrekkers zijn", begint Terlouw voorzichtig, waarna hij niet alleen Choho, maar ook mede-kandidaten Reinier van Dantzig en Dehlia Timman uitvoerig begint te prijzen.

"Ik denk dat het alle drie prima kandidaten zijn. Ik ken ze te weinig goed om er één speciaal te ondersteunen." Van een specifieke steunbetuiging voor Choho, zoals diens campagne wil laten geloven, is geen sprake.

Onverstandig
Desgevraagd laat Terlouw weten het vooral onverstandig van zichzelf te vinden dat hij het filmpje voor Choho heeft opgenomen. "Dit geeft misschien de verkeerde indruk. Maar Choho moet wel bedenken dat ik hem expliciet gezegd heb dat ik hem niet zou steunen want ik had hem nog nooit ontmoet'', aldus de oud-politicus.

"Toch gebruikte hij het blijkbaar. Ik had zelf verstandiger moeten zijn."

Choho is zich op zijn beurt van geen kwaad bewust. "Dat filmpje gaat over de inhoud, dat laat ik zien omdat Terlouw en ik het met elkaar eens zijn dat het groener en socialer moet. Wij delen dezelfde koers. Blijkbaar hebben de andere kandidaten die koers nu over genomen. Dat is hartstikke mooi, fantastisch."

Zie ook: Strijd barst los voor de verkiezingen van 2018

Niets meer missen over de (aanloop naar de) Amsterdamse verkiezingsstrijd? Like dan nu Amsterdam Kiest van Het Parool op Facebook.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden