Plus

Jan Roos: 'We komen in de Kamer, dat zie je aan alles'

Het blijft de vraag of VNL in de Tweede Kamer terechtkomt. Lijsttrekker Jan Roos had zich de campagne anders voorgesteld en hij kreeg er deze week van langs in Pauw & Jinek. Hij reageert voor het eerst op de geruchtmakende uitzending.

Jan Roos: 'Ik ben in cartoons meerdere keren als rat getekend. Mijn moeder heeft daar echt om gehuild' Beeld ANP
Jan Roos: 'Ik ben in cartoons meerdere keren als rat getekend. Mijn moeder heeft daar echt om gehuild'Beeld ANP

De opiniepeilingen zijn niet spectaculair voor VNL. In de Peilingwijzer, het gemiddelde van alle peilingen, schommelt de partij tussen de 0 en 1 zetel, terwijl naaste concurrent Forum voor Democratie van Thierry Baudet zichtbaarder wordt.

"De peilingen zaten er ook naast met Brexit en Trump," zegt Roos met de van hem bekende bravoure in een Haags café. "Ik neem alleen de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart serieus."

Het is zeer de vraag of VNL in de Tweede Kamer komt.
"Nee, we komen in de Kamer, dat zie je aan alles. Het ledenaantal stijgt. De site ligt steeds plat door belachelijk hoge bezoekersaantallen. Bij de Stemwijzer scoren we 6, 7 procent! Het voelt goed in het land. Gigantisch! Ik denk dat we drie zetels halen. Dat is realistischer dan tussen de 0 en de 1."

Tegenover de cijfers van Roos staat zijn slechte imago. In het tv-programma Pauw & Jinek werd hij aangepakt door de presentatoren en D66-leider Alexander Pechtold. Roos hield een pleidooi voor onze waarden, maar werd geconfronteerd met zijn verleden als journalist bij Powned, waar hij juist met alle normen de vloer aanveegde.

Hebt u de uitzending teruggekeken?
"Nee, ik kijk nooit uitzendingen terug waar ik zelf in zat. Ik ga graag naar linkse programma's. Er is niets beters dan plaatsnemen in het hol van de leeuw. Dan weet je wat er gaat gebeuren. Ik kwam daar om de westerse waarden te bespreken. Toen merkte ik dat er een opzetje was gemaakt. Er was een uitzending van vijf jaar geleden bij gehaald en oude tweets, om mij neer te zetten als onfatsoenlijk. Alleen raken ze mij niet en ze bevestigen het vooroordeel dat je als rechtse politicus in Nederland de lul bent."

Maar u presenteert zich als voorvechter van westerse waarden, terwijl u zelf homo's en vrouwen belachelijk maakte.
"Natuurlijk kan er de rest van mijn leven aan worden gerefereerd. Dat waren grappig bedoelde programma's, dat was satire. Er zijn ook maar weinig mensen in Nederland die het woord flikker of wijven nooit hebben gebruikt. Maar waar het om gaat is of mensen nog veilig zijn. Kunnen homo's veilig over straat in Amsterdam? En joden? Antwoord: nee."

"Vrouwen in sommige wijken? Nee. Daar zijn we met VNL mee bezig. Maar dan wordt het een soort van: maar jij bent onfatsoenlijk. En Pechtold komt daar een gratis applausje mee ophalen, terwijl hij tegen moties stemt om moskeeën dicht te doen waar geweldpredikers tegen homo's ageren."

Jan Roos: 'Ik ga graag naar linkse programma's. Er is niets beters dan plaatsnemen in het hol van de leeuw' Beeld ANP
Jan Roos: 'Ik ga graag naar linkse programma's. Er is niets beters dan plaatsnemen in het hol van de leeuw'Beeld ANP

Toch lijkt u beter in uitdelen dan in incasseren.
"Ik sta voor de vrijheid dat mensen mij kunnen uitschelden en op de hak nemen. En als je bij Pauw & Jinek gaat zitten, dan weet je wat je krijgt. Die zijn zo links als de pest. Ik heb altijd uitgedeeld en geïncasseerd."

"Ik ben in de Volkskrant meerdere keren in een cartoon als rat getekend. Mijn moeder heeft daar echt om gehuild. Pas schreef iemand in een column dat mijn vader mij moet vermoorden en in een groene bak moet gooien. Kreeg ik ook mijn vader huilend aan de lijn: 'Hoe kan die man dat opschrijven?'"

U hebt veel steunbetuigingen gehad per mail. Maar de meeste kijkers dachten: die populist gaat terecht over de knie.
"Maar ze komen niet met mijn partijprogramma, waarmee we glansrijk door de test zijn gekomen bij het Centraal Planbureau. Ze kwamen met oude tweets: dan leg je geen populist over de knie. Dat is een zwaktebod. Het ging niet over de inhoud. Pechtold kreeg alle ruimte en ik kreeg een woedende Eva Jinek over me heen met schuimvlokken in haar mond. Ze hebben laten zien dat de ene politicus mag praten en de ander niet.''

James Worthy: 'De tiener maakt testikels van de brillenglazen van Jan Roos'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden