Jan Pruijn bewaakt Ajax-cultuur in Kaapstad

BEEK - Jan Pruijn gaat de komende twee jaar aan de slag als technisch directeur in Ajax Kaapstad. Daar moet de 49-jarige de Ajax-cultuur bewaken. Vlak voor zijn vertrek keek hij op het terras van hotel Spijker in Beek al verlangend uit naar de landing in Zuid-Afrika. ''Want die is adembenemend mooi.

''Je vliegt eerst rondom Tafelberg en dan zo op Kaapstad af. Het is bijna niet uit te leggen. Je moet het gezien hebben om te begrijpen wat ik bedoel.'' Voorlopig verblijft hij zonder zijn gezin in Zuid-Afrika. ''De eerste vier maanden wil ik gebruiken om me goed in te werken. Dit is nu het land waar ik me moet presenteren.

Aanvankelijk dacht Pruijn namens Tottenham Hotspur bij een andere club in Zuid-Afrika terecht te komen. ''Tottenham had net de rol van Feyenoord overgenomen als mede-eigenaar van Super Sport, een voetbalclub in Pretoria. Ze zochten een technisch manager. Ik heb geen Spurs-verleden maar ik ken het voetbal in Zuid-Afrika natuurlijk wel'', zegt Pruijn, die van 1999 tot 2003 manager internationale jeugdopleiding bij Ajax was en in die hoedanigheid ondermeer chef-kok was in de keuken van Ajax Kaapstad.

Gezin juichde niet
''Ik ben drie keer in Pretoria geweest om het hele verhaal rond te maken. Eigenlijk had ik alleen maar plussen.'' De 'minnen' had hij daarvoor thuis nog moeten wegwerken. ''Pretoria. Ze stonden niet echt te juichen'', bekent Pruijn eerlijk. ''Tot ik Astrid kon laten zien waar we gingen wonen, dat er een internationale school voor Giannini was. Van Tottenham kregen we een vijfdaagse vlucht aangeboden. Konden we met z'n drieën rustig rondkijken en zou Astrid uiteindelijk bepalen of het door zou gaan. Nog voordat we van het aanbod gebruik maakten, was ze al overtuigd. 'Dan wordt het Pretoria en zien we verder wel', zei ze.

In de plannen van Tottenham zou Pruijn de komende drie jaar domicilie in Pretoria krijgen. Toch ging het niet door. ''Omdat Spurs er een bepaald bedrag voor wilde uittrekken en Super Sport het verschil zou moeten bijpassen. Dat kon of wilde de club niet. Voor mij was het verhaal toen gelijk klaar.

Met dank aan Bloemfontein

Dat er een nieuw hoofdstuk geschreven werd, had Pruijn te danken aan Mich D'Avray. De Zuid-Afrikaan, die van 1990 tot 1992 de kleuren van NEC verdedigde en Pruijn had geïnformeerd over Super Sport, stond op het punt een contract te tekenen als technisch directeur van Ajax Kaapstad toen Bloemfontein Celtics hem aan de jas trok. ''Daar kon hij coach worden. Dat lag hem meer dan technisch directeur.

Omdat Ajax Kaapstad het financiële plaatje wel snel rond had en Ajax Amsterdam naarstig op zoek was naar een technisch directeur - Hans Vonk combineerde die functie met een positie onder de lat - die de Ajax-visie in Kaapstad kon bewaken, tekende Pruijn een contract voor twee jaar. Thuis werden geen lange gesprekken gevoerd over de nieuwe bestemming. ''Ik weet hoe Kaapstad er uitziet. Het heeft toch een bepaalde kwaliteit van leven. Onderwijs was daarin heel belangrijk. Giannini zit op de basisschool. Als we teruggaan naar Nederland willen we dat hij moeiteloos doorstroomt naar de middelbare school. Dat is geen probleem. En hij is er al drie keer geweest. Die jongen vindt het er prachtig.

De komende weken kijkt hij vanuit zijn tijdelijke woonkamer uit op Robbeneiland. Voor de nabije toekomst zoekt hij een huis voor zijn gezin met blik op de oceaan. ''De grote van de woning is voor ons van minder belang dan het uitzicht. Ik moet op zee kunnen kijken. Dat vind ik echt het belangrijkste. Dat geeft rust. En enorm veel voldoening.''(GPD)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden